Irak bryter diplomatiska förbindelser med Sverige

Bild: Foreign and Commonwealth Office/OGL v1.0/Tobias Hellsten/CC BY-SA 4.0
  • Torsdag 20 jul 2023 2023-07-20
E-post

Irak bryter de diplomatiska förbindelserna med Sverige. Landet kallar hem sin Chargé d’Affairs från Stockholm och uppmanar den svenska ambassadören att lämna Irak. Det meddelar Iraks premiärminister på Twitter.

Enligt uppgifter från Reuters ska Irak redan igår ha varnat Sverige att brytningen kommer ske om torsdagens koranbränning blir av.

I inlägget på Twitter skriver Iraks premiärminister Mohammed Shia al-Sudani felaktigt att Sveriges regering get tillstånd till att bränna koranen. I själva verket är det polisen som ger tillstånd för allmänna sammankomster.

Den allmänna sammankomsten hölls av den irakiska medborgaren Salwan Momika och en annan persn på torsdag eftermiddag som planerat, men någon koran brändes inte. Istället höll Momika och hans kompanjon långa tal på arabiska, för att vid ett tillfälle stampa på koranen, rapporterar Fria Tider.

Dagens Nyheter rapporterar att Irak har dragit in arbetstillståndet för telekomföretaget Ericsson. ”Det beror på att svenska staten tillåt koranbränning”, säger chefen för den irakiska kommunikationskommissionen enligt den iranska nyhetsbyrån al-Arabiya.

Läs även: Irak hotar bryta med Sverige om koranen bränns

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag