Momika ställer in koranbränningar

Salwan Momika. Foto: Privat / Tobias Hellsten CC BY-SA 4.0
  • Tisdag 1 aug 2023 2023-08-01
E-post

Salwan Momika har återkallat sin ansökan om en allmän sammankomst för att bränna Koranen på torsdag utanför den iranska ambassaden, rapporterar SvD.

– I det här fallet, just nu, verkar det som att den är återkallad. Det betyder att man inte vill genomföra den, säger presstalesperson Per Fahlström vid Stockholmspolisen till SvD.

– Även om någon återkallar den kan det om fem timmar kanske komma: Jag vill köra ändå. Nu tror jag inte det, fortsätter han.

Momika har även återkallat sina ansökningar för allmänna sammankomster utanför moskén i Fittja och i Stockholm centrum på torsdag nästa vecka, rapporterar SVT.

Beskedet att Momika ställer in sina planerade koranbränningar kommer efter att Islamiska Konferensorganisationen kommit överens om en resolution som fördömer koranbränningar och andra  ”försök att svärta ned” olika ”heliga böcker, värderingar och symboler för islam och andra religioner” med hänvisning till yttrandefriheten.

Islamiska Konferensorganisationen har även rekommenderat sina medlemsländer att vidta åtgärder mot länder som tillåter koranbränningar.

Regeringen har i flera uttalanden antytt att åtgärder kommer att vidtas för att stoppa de uppmärksammade koranbränningarna med hänvisning till rikets säkerhet.

Läs även: Raseri mot Billström: ”Varför kryper ni för ett gäng medeltida despoter?”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag