Uppgift: Rawa Majid gripen i Iran

Till höger "den kurdiska räven" Rawa Maijid. Bild: Nyheter Idag/Polisen
  • Måndag 9 okt 2023 2023-10-09
E-post

Gängledaren Rawa Majid, som är inblandad i flera av de blodiga gängkonflikterna i Sverige under året, har gripits i Iran enligt uppgifter till SVT.

Flera av varandra oberoende källor med insyn i Majids nätverk Foxtrot står bakom uppgifterna, som inte har bekräftats av svensk polis eller UD.

”UD och ambassaden har för närvarande ingen kännedom om att en svensk medborgare ska ha frihetsberövats i Iran de senaste dagarna” skriver UD till SVT.

Enligt SVT:s uppgifter har gripandet skett i samband med en trafikkontroll, och falska id-handlingar kan vara skälet till att Majid gripits.

Även statsminister Ulf Kristersson har nåtts av uppgifter om att Majid gripits.

– Vi har underrättelseinformation som talar för att det är på det sättet, men den är inte bekräftad än, säger han till SVT.

SVT:s kriminalreporter Diamant Salihu säger att gripandet kan komma att försvaga Majids falang i det pågående gängkriget inom Foxtrot-nätverket.

– De personer som är allierade med honom och står vid hans sida kommer inte ha beskydd längre på samma sätt. Det finns förhoppningar att det här kan lugna ner konflikten och attackerna mot familjemedlemmar, men om det verkligen blir så får vi se, säger han till SVT.

En nära allierad med Rawa Majid säger emellertid till Expressen att Majid inte har gripits, vilket skulle bevisas av en ljudinspelning som Expressen har tagit del av.

På inspelningen hörs en man säga: Grabbar, jag har inte torskat. Jag höll på att hamna i tjafs och så men allt är lugnt grabbar.”

Det är emellertid oklart om det verkligen är Majid som talar på den lågkvalitativa inspelningen, och när inspelningen har gjorts.

Läs även: Rawa Majid kan förlora turkiskt medborgarskap

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag