Uppgift: Rawa Majid skyddades av turkisk polischef

Rawa Majid och Istanbul, där han misstänks befinna sig. Bild: Polisen/ Juraj Patekar/CC BY 2.0
  • Måndag 25 sep 2023 2023-09-25
E-post

Rawa Majid, ledare för det kriminella nätverket ”Foxtrot”, fick skydd av en turkisk polischef i Istanbul, enligt uppgift till Aftonbladet. Samma tidning avslöjade nyligen att en hemlig rapport om Majid och Foxtrot som överlämnats till Turkiet från svenska myndigheter har hamnat i gängkriminellas händer.

Det var i förra veckan som Aftonbladet avslöjade att hemlig information som överlämnats till Turkiet påträffats i telefonen hos en gripen gängkriminell i Sverige.

Den svenska polisen misstänkte att läckan skett i Turkiet, där Aftonbladets avslöjande fick stor uppmärksamhet. Flera oppositionspolitiker i Turkiet kräver att turerna kring Majids turkiska medborgarskap ska utredas, liksom frågan om vem det är som skyddar Majid.

Läs även: Uppgift: Hemlig polisrapport som gavs till turkiet läckte till Kurdiska räven

Enligt en källa till Aftonbladet ska Majid skyddas av en turkisk polischef i Istanbul. Källan ska enligt Aftonbladet bedömas av svensk polis som mycket trovärdig, på näst högsta nivå enligt polisens egen skala.

– Det innebär att källan är så pålitlig att man kan gå till åklagare och domstol och få beviljat hemliga tvångsmedel med den här informationen, säger en person med insyn i brottsutredningarna kring Rawa Majid till Aftonbladet.

– Enligt den här uppgiftslämnaren så skyddar polischefen honom. Det finns dessutom fler uppgiftslämnare än denna som har gett samma information. Det är oerhört allvarligt. Den verksamhet som Rawa Majid misstänks för är systemhotande.

SVT Nyheter har nyligen rapporterat att Rawa Majid riskerar att bli av med sitt turkiska medborgarskap. Detta då han utreds för att ha tillskansat sig medborgarskapet under den falska identiteten Miran Othman, från ett irakiskt pass som ska ha använts som grund för hans turkiska identitetshandlingar och medborgarskap.

Åklagaren i fallet menar att Majid gjort sig skyldig till urkundsförfalskning i samband med att han blev turkisk medborgare, och att syftet med den irakiska identiteten varit att dölja kopplingen till sin svenska identitet och efterlysning inför turkiska myndigheter. 

Rawa Majid nekar till anklagelserna och hävdar att han på laglig väg har bytt namn i Irak för att underlätta en konflikt om ett arv.

– Hans medborgskap kan dras in, om det är så att han blev medborgare med falska dokument. I så fall kan han utlämnas eftersom han inte längre är turkisk medborgare, säger advokaten Uygar Gunerbuyuk till SVT.

Läs även: Rawa Majid kan förlora turkiskt medborgarskap

Rawa Majid är efterlyst genom Interpol av Sverige som misstänkt för grovt narkotikabrott och förberedelse för mord. Han tros vara inblandad i tre blodiga gängkonflikter i Sverige: mot Dalen-nätverket, mot Bandidos och mot en fraktion i sitt eget kriminella nätverk Foxtrot.

Under gängkrigen har minderåriga anlitats som mördare och mördats och anhöriga utan koppling till gängkriminalitet har mördats, senast en 60-årig kvinna som var mor till Majids rival Ismail ”jordgubben” Abdo.

Enligt turkiska Bir Gün fick Majid, vars familj kommer från kurdiska delarna av Irak, sitt medborgarskap genom att köpa en fastighet i Turkiet för drygt fyra miljoner kronor.

– Han har varit god för flera hundratals miljoner kronor. Det har vi trovärdiga uppgifter som bekräftar, säger en poliskälla till Aftonbladet.

Källan uppger att det har funnits en kassa som personer i nätverket Foxtrot har fått låna från vid behov, men tillgången på kapital beskrivs som orimligt stor, trots den omfattande knarkförsäljningen. Källan menar att det tyder på att en aktör förser gruppen med ”nästintill obegränsade mängder vapen, narkotika och pengar i syfte att höja deras förmåga”.

Även den turkiske journalisten Mehmet Güc gör nbedömningen att Rawa Majid har kontakter på mycket hög nivå i Turkiet.

– Allt detta tyder på att han har kontakter på mycket hög nivå inom Istanbulpolisen och på inrikesdepartementet, säger Mehmet Güc till Aftonbladet.

Güc pekar särskilt ut förre inrikesministern Süleyman Soylu.

– Efter att ha blivit gripen och sedan släppt är Soylu den enda person som hade kunnat se till att Majid känner sig säker nog att flytta till Istanbul, menar Güc.

Läs även: Kurdiska rävens fiender: ”Hans dagar är räknade”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag