Uppgifter: Annie Lööf lät talskrivaren författa självbiografin

Foto: Nyheter Idag samt pressbild från bokomslaget
  • Tisdag 1 jan 2019 2019-01-01
E-post 1101

Centerledaren lät använda sin talskrivare Charlotta Helge för att skriva självbiografin ”Sanningens ögonblick”. Men utåt sett anges Annie Lööf själv som författare. Det säger en källa med insyn i Ekerlids förlag. Men påståendet tillbakavisas av Centerpartiet. – Det är Annie Lööfs ord, hon är författare av boken, säger Karl-Johan Karlsson, mediestrateg i Centerpartiet, till Nyheter Idag.

Tidigare i år gav Ekerlids förlag ut boken ”Sanningens ögonblick” som anges vara författad av centerledaren Annie Lööf. Det är en självbiografi där Lööf berättar om värderingar och sitt liv som politiker. Men enligt en källa, som har insyn i Ekerlids förlag, är det i själva verket Lööfs talskrivare Charlotta Helge som författat boken.

– Det är egentligen Helge som är författare och inte Annie Lööf, även om det anges på bokomslaget, säger källan.

Charlotta Helge tackas för ”inspel och idéer”

I slutet av boken nämns förvisso Charlotta Helge, men inte som författare eller medförfattare. Istället tackas hon på sidan 292 för sina ”inspel och idéer”.

”Sist men inte minst vill jag tacka Charlotta Helge, min talskrivare, för hennes penna och formuleringskonst. Jag är tacksam för hon har hållit ihop trådarna kring denna bok, kommit med inspel och idéer. Det har gjort att jag tryggare kunde kliva ur min bekvämlighetszon och formulera mina tankar, drivkrafter och känslor i skrift”, står i slutorden.

”Tillsammans gjorde vi att tankarna om boken till slut kunde bli till verklighet”, fortsätter texten.

Källan med insyn i förlaget är kritisk till den formuleringen. Den personen menar att det är ”småaktigt” att inte ge Helge erkännande som bokens verkliga författare.

Centerpartiet: Lööf är författare av boken

Men när Nyheter Idag kontaktar Centerpartiet för ett bemötande står de på sig om att Annie Lööf är den verkliga författaren till boken.

– Det är Annie Lööfs ord, hon är författare av boken, men givetvis har hon också fått hjälp av medarbetare under arbetet med boken. Det har aldrig varit någon hemlighet, säger Karl-Johan Karlsson, mediestrateg i Centerpartiet, till Nyheter Idag.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag