Danmark inför gränskontroller mot Sverige

Arkivbild. Foto: News Oresund
Arkivbild. Foto: News Oresund
  • Torsdag 10 okt 2019 2019-10-10
E-post 1224

DANMARK Efter de senaste månadernas sprängningar och skjutningar kommer den danska regeringen att införa tillfälliga gränskontroller för resande från Sverige till Danmark. Något danska DR var först att rapportera.

Regeringens nya säkerhetspaket presenterades på torsdagen vid klockan nio. Där bekräftade justitieminister Nick Hækkerup att det blir tillfälliga gränskontroller mellan Sverige och Danmark som gäller från 12 november och preliminärt under sex månader. Detta på grund av situationen i Sverige och kriminella som tar sig över gränsen.

Hækkerup sade att gränskontrollerna blir periodiska på så vis att polisen några gånger i veckan gör kontroller på färjor, tåg och på vägarna. Det blir alltså inte kontroller på samtliga resor från Sverige till Danmark.

Den danska regeringen vill också stärka samarbetet mellan svensk och dansk polis. Ett nytt center ska upprättas med uppgift att bekämpa gränsöverskridande kriminalitet i Öresundsregionen. Centret ska ligga i Köpenhamn. Regeringen tänker också stärka polisens insats i gränsområdena mot Sverige.

Det var i mitten av augusti som den danska regeringen aviserade att man ville stärka gränsen mot Sverige. Detta sedan två svenska medborgare misstänks ha utfört ett sprängdåd mot danska Skattestyrelsen den 6 augusti. I slutet av juni skedde också ett dubbelmord i staden Herlev som polisen tror var en uppgörelse mellan rivaliserande gäng från Sverige.

– Explosionen vid Skattestyrelsen och dubbelmordet i Herlev är exempel på den allvarliga brottslighet som kan flyta över gränsen från Sverige. Det tänker vi inte acceptera, säger Nick Hækkerup i ett pressmeddelande.

Den svenska regeringen och EU-kommissionen har informerats om de planerade gränskontrollerna.

Stöd Nyheter Idag

Bli prenumerant på Nyheter Idag så stöder du en alternativ röst i svensk media.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag