Uppgifter från irakisk parlamentsledamot: IS lurade kvinnlig fånge att äta sitt eget barn

Den Egyptiske programledaren bröt ihop efter Dahills berättelse. Foto: Extra News
  • Onsdag 5 jul 2017 2017-07-05
E-post 594

IRAK En yazidisk kvinna i fångenskap hos terrorsekten IS har lurats att äta sin egen ettårige son efter att han dödats och kokats av hennes fångvaktare. Uppgiften kommer från den Irakiske parlamentsledamoten Via Dahill, som i Egyptisk TV vittnar om ohyggliga övergrepp mot IS yazidiska fångar.

En yazidisk kvinna har lurats att äta sin egen ett år gamla son. Uppgiften kommer från en intervju med den Irakiske parlamentsledamoten Via Dahill i den Egyptiska TV-kanalen Extra News, meddelar den Brittiska tidningen Metro.

– En av de kvinnor som vi lyckades befria från ISIS sa att hon hölls i en källare i tre dagar utan mat eller vatten. Efteråt gav de henne en tallrik med ris och kött. Hon åt maten eftersom hon var väldigt hungrig. När hon var färdig sa de till henne: ”Vi tillagade din son som vi tog ifrån dig. Det är vad du åt”, sa Via Dahill till Extra News.

Kvinnan är yazidier, en etno-religiös grupp med ursprung i Mellanöstern. De är anhängare av religionen yazdanism med utbredning i Irak, Iran, Turkiet, Syrien, Armenien och Georgien samt i nyare tid också i Europa, med tyngdpunkt i Tyskland. Yazidier betraktas som djävulskyrkare av Islamiska staten och IS har, sedan de upprättade sitt kalifat i Syrien och Irak, dödat tusentals och tagit många unga yazidiska kvinnor och barn som sexslavar.

Dahill berättade också om en 10 årig flicka som våldtagits till döds framför sina systrar och sin pappa.

– En av flickorna berättade att de tagit sex av hennes systrar. Hennes yngre syster blev våldtagen till döds framför sin far och sina övriga systrar. Hon var tio år gammal.

Tidigare i år berättade en annan yazidisk tonåring, som våldtogs av ett gäng bestående av 40 IS-medlemmar, om hur hon blev slagen med kablar efter att ha försökt fly. Lamiya Haji Bashar, 18, stod upp mot en av IS shariadomare efter att ha lett ett flyktförsök tillsammans med flera andra kvinnor. Till den Brittiska tidningen Mail on Sunday sa hon:

– Han sa att de antingen måste döda mig eller skära av min fot för att hindra mig från att fly. Jag svarade honom att om du skär av min fot så kommer jag att fly med den andra. Jag sa till domaren att jag aldrig skulle ge upp. Då sa han att de skulle fortsätta tortera mig om jag försökte fly.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag