Uppgifter: Löfven har fått mandat från EU-nämnden att vika ner sig om bidragsmiljarder till EU

Foto: Skärmdump från SVT Play
  • Söndag 19 jul 2020 2020-07-19
E-post 2357

STOCKHOLM/BRYSSEL Just nu pågår förhandlingarna mellan EU-ländernas regeringschefer om långtidsbudget och ett enormt stödpaket på cirka 8 000 miljarder kronor i en återhämtningsfond. Tidigare har statsminister Stefan Löfven (S) sagt att pengarna ska betalas ut som lån och inte bidrag. Men enligt källor till Nyheter Idag har Stefan Löfven nu fått mandat från riksdagens EU-nämnd om att gå med på att upp till hälften av pengarna ska betalas ut som bidrag.

Under toppmötet i Bryssel förhandlar regeringscheferna långtidsbudgeten 2021-2027 samt en återhämtningsfond som lanserats med hänvisning till coronapandemin.

Tanken är att återhämtningsfonden ska betalas ut under flera år till olika länder. EU-länderna ska gemensamt låna till fonden.

Tillsammans med Österrike, Nederländerna och Danmark utgör Sverige det som traditionellt kallas frugala fyran. Fyra länder som är nettobetalare till EU och som inför förhandlingarna krävt att hela återhämtningsfonden på 8 000 miljarder kronor – eller 750 miljarder euro – ska ges ut i form av lån.

Men Sverige kan vara på väg att backa på kravet att inte ge ut stödet som lån.

Nyheter Idag erfar att Stefan Löfven fått mandat av riksdagens EU-nämnd att acceptera att upp till hälften av stödet får betalas ut som bidrag. Enligt Nyheter Idags källor har SD och V motsatt sig bidraget.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag