Uppgifter: Misstänkte terroristen kände sig ”hotad” att begå terrordåd – nu häktas han

Foto: Privat/Google
  • Fredag 16 aug 2019 2019-08-16
E-post

ÖSTERSUND Den misstänkte terroristen från Kazakstan häktades på fredagen på sannolika skäl för stämpling till terrorbrott.

Mannen som uppgett till Östersunds-Posten att han är uzbek men har kazakiskt medborgarskap, greps på onsdagen vid Stortorget i Östersund efter att personer larmat om att han kört en 855 Volvo på torget på ett misstänkt sätt.

I bilen har föremål hittats som gjort att åklagaren senare efter förhör beslutade att begära honom häktad för stämpling till terrorbrott. Enligt Expressen har vittnen uppgett att man sett knivar och röda dunkar i mannens bil. Nyheter Idag har inte kunnat bekräfta de uppgifterna.

Efter att mannen greps åkte polis med omfattande resurser, bland annat helikopter, till det samhälle fem-sex mil norr om Östersund där mannen bor med sin familj. Bybor berättar för Nyheter Idag att poliser, en del av dem utrustade med förstärkningsvapnet MP5 (en kulsprutepistol), letade igenom byn under dagen fram till en bit in på kvällen.

När häktningsförhandlingen hölls i Östersunds tingsrätt på fredagen efter lunch förnekade mannen brott.

– Han har aldrig haft för avsikt att genomföra något terroristbrott, sade mannens försvarare Linda Arnqvist under häktningsförhandlingen.

Hon förklarade att mannen trots det gick med på att häktas.

Enligt TV4:s Nyheterna har mannen uppgett till polisen i förhör att han haft ett uppsåt att köra över människor, men att han blivit hotad till det. Nyheter Idag har inte kunnat bekräfta TV4:s uppgifter.

Åklagare Henrik Olin ville på en pressträff i samband med häktningsförhandlingen inte gå in på detaljer om hot mot den misstänkte eller om han agerat på uppdrag av någon annan. Men:

– I någon mening är någon annan person inblandad, sade Olin.

Mannen kom till Sverige 2012 via Polen. Han har sökt asyl flera gånger och bland annat ljugit om att hans far var åklagare och hade åtalat en maffiaboss, något som skulle ha lett till dödshot mot mannen. Något han senare erkänt var påhitt, enligt Expressen. 2016 utvisades han med sin familj, en fru och två barn, 2016.

Det var i samband med att han skulle utvisas som Östersunds-Posten gjorde ett par artiklar där mannen och hans fru framställdes som exempel på lyckad integration.

”(Mannen och kvinnan) är ett ungt par med jobb inom vården och två små barn. Ett till synes perfekt tillskott till en åldrande del av (kommunen). Problemet är att de nu mot sin vilja måste lämna Sverige”, skrev tidningen.

Mannen återvände till Sverige och samma ort hösten 2018 tillsammans med sin familj med ett tillfälligt uppehållstillstånd som går ut den 31 december i år.

Expressen har intervjuat en vän till familjen.

– Jag blir alldeles lamslagen. Det är en fantastiskt bra familj. De ville bli svenskar ordentligt, leva som vi gör, säger vännen till Expressen.

Det emotsägs åtminstone delvis av bilder på familjen, där kvinnan syns bära en muslimsk huvudduk.

En man som Nyheter Idag talat med på orten där den misstänkte terroristen bor uppger att han brukade åka in till en moské i Östersund.

– De höll sig mest för sig själva. Men det är klart, här på byn så pratar man inte så mycket med andra. Man kan bo granne med någon och inte säga något till den just, säger mannen.

– Han skötte ju sitt jobb, både det tidigare på vårdhemmet och det han har nu, han jobbar i skogen, säger mannen som Nyheter Idag pratar med.

Bilen som den misstänkte körde in till Stortorget med var en bil han haft på disposition från sin chef.

Nyheter Idag har pratat med flera boende i samhället där mannen bor. Ingen uppger att de lagt märke till att mannen genomgått någon religiös radikalisering, även om han verkar ha varit en praktiserande muslim.

– Jag har sett in genom fönstret ett par gånger, då han har bett, säger en man som Nyheter Idag pratar med.

Säpo har tagit över utredningen från den lokala polisen.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson eller Chang Frick

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag