Uppgifter om spricka inom Alliansen: Jan Björklund vill släppa fram S-regering

Jan Björklund (L) i SVT Agenda. Foto: svtplay.se
  • Torsdag 4 okt 2018 2018-10-04
E-post 423

STOCKHOLM Liberalernas partiledare Jan Björklund och partisekreteraren Maria Arnholm har efter valet krattat valet för att släppa fram en socialdemokratiskt ledd regering, uppger källor till Dagens Industri.

Det är motigt för Jan Björklund just nu. Häromdagen avslöjade Expressen att partikassan för Liberalerna i praktiken är tömd, att man helt enkelt av ekonomiska skäl har svårt att klara ett extra val.

–Detta kommer att öka motivet för att sätta sig i regering med S, hävdar en M-riksdagsledamot till Expressen.

Nu rapporterar Dagens Industri om Jan Björklund internt får hård kritik för hur han agerat efter valet i regeringsfrågan. Dagens Industris källor uppger att Jan Björklund, ihop med partisekreteraren Maria Arnholm, arbetar för att släppa fram en S-ledd regering som man på sikt vill samarbeta med.

Det verkar även som om tanken på en renodlad Alliansregering blir mer och mer avlägsen hos åtminstone liberala riksdagspolitiker.

Enligt Dagens Industri så vill i stället en majoritet av Liberalernas riksdagsgrupp släppa fram Ulf Kristersson att bilda en minoritetsregering med KD.

Det är en lösning där Liberalerna – och Centerpartiet – inte behöver förlora ansiktet och svika löften om att inte samarbeta med Sverigedemokraterna. I stället så samarbetar de med en KD-M-regering som i sin tur är fria att göra upp med SD.

– På så sätt får vi en borgerlig regering, som vi lovat våra väljare, och Alliansen kan också bestå genom att vi har ett budgetsamarbete. Samtidigt som vi går i opposition, säger en källa till Dagens Industri.

Läs även: Björklund (L) rasar mot Bali (M) – poserade med vapen på skyttebana: ”Omdömeslöst”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag