Uppgifter: SD största parti med 25,2 procent

Det verkar finnas all anledning för Jimmie Åkesson att vara glad. Foto: Chang Frick / Nyheter Idag
  • Onsdag 19 aug 2015 2015-08-19
E-post 7044

STOCKHOLM Flera uppgifter som Nyheter Idag tagit del av gör gällande Sverigedemokraterna nu ska vara största parti i en opinionsmätning från Yougov med hela 25,2 procent. Mätningen ska enligt skärmavbilder varit publicerad hos tidningen Metro men sedan avpublicerats igen.

Under augusti månad har många läsare hört av sig till Nyheter Idag angående nästa opinionsmätning från Sentio. Den mätningen väntas publiceras inom kort och förväntningarna är högt ställda på hur det kommer gå för Sverigedemokraterna. I förra mätningen som Nyheter Idag/Sentio kunde publicera gick Sverigedemokraterna om Moderaterna till att bli andra största parti.

På onsdagseftermiddagen spreds en skärmavbild från nyhetssajten Metro som visar att tidningen publicerat en artikel med rubrik ”Nu är SD Sveriges största parti”. Det är en mätning från Yougov, som beställs av Metro. Men senare ska artikeln ha blivit avpublicerad igen, berättar sajten Avpixlat som uppger att de varit i kontakt med Metro.

Fria Tider: SD får 25,2 procent

Under onsdagskvällen publicerar Fria Tider en nyhet där de skriver att de tagit del av den mätning som varit aktuell att publiceras hos Metro. Fria Tider uppger att de tagit del av delar ur resultatet från Yougovs mätning.

Enligt de siffror som Fria Tider publicerar får Sverigedemokraterna 25,2 procent, Socialdemokraterna får 23,4 procent och Moderaterna får 21 procent. Om siffrorna officiellt bekräftas vara korrekta har alltså Sverigedemokraterna för första gången noterats som största parti i en opinionsmätning. Oavsett vilket är intresset just nu för opinionsmätningar i allmänhet och Sverigedemokraterna i synnerhet mycket stort och inom kort kommer Nyheter Idag att publicera siffror från Sentio.

Uppdatering: Natten mellan onsdag och torsdag uppdaterar Metro slutligen Yougovmätningen och siffrorna som Fria Tider gick ut med visade sig vara korrekta.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag