Uppgifter: Självmordsbombare användes när minst 207 människor mördades i terrorattacker på Sri Lanka

Foto: Wikipedia
  • Söndag 21 apr 2019 2019-04-21
E-post 73

SRI LANKA Under påskdagsfirandet skedde explosioner – nära inpå varandra tidsmässigt – vid sex hotell och kyrkor i Sri Lanka. Två ytterligare explosioner gick av någon timme senare. Över 185 människor har dödats och 500 rapporteras skadade enligt Daily Mail i vad som är det värsta terrorattentatet i världen utanför krigszoner på lång tid. För tio dagar sedan utfärdade Sri Lankas rikspolischef en varning för muslimska självmordsattacker.

Minst 207 mördades under påskdagen när åtta bomber sprängdes runt om i Sri Lanka. Olika uppgifter om hur många som skadats cirkulerar men enligt bland annat Daily Mail rör det sig om 500 personer. Dödssiffran förväntas stiga ytterligare då människor förts till sjukhus för vård av svåra skador.

Vid två av attackerna misstänks självmordsbombare ha använts för att föra in bomben och utlösa den, enligt källor.

Enligt Sri Lankas försvarsdepartement så utfördes en majoritet av attackerna av självmordsbombare, uppger News18 som också meddelar att sju misstänkta har gripits.

22 av de döda uppges vara utländska medborgare, däribland amerikaner och nederländare, enligt News18.

Totalt har åtta bombattacker rapporterats. Enligt de uppgifter som nu finns tillgängliga skedde de första sex attentaten ungefär samtidigt. Tre katolska kyrkor, en i huvudstaden Colombo, en i staden Negombo och en i staden Batticaloa och tre femstjärniga hotell i Colombo var mål för attackerna.

Sri Lankas försvars- och medieminister har infört tillfälligt utegångsförbud och censur för sociala medier.

För tio dagar sedan utfärdade Sri Lankas rikspolischef en varning till sina högsta polisbefäl för att den muslimska organisationen National Thowheeth Jama’ath planerade att utföra självmordsattacker mot ”framstående” kyrkor, enligt dokument som AFP tagit del av.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag