Upplopp i radikaliserade Brandkärr – trots polisens strategi med hoppborg och dialog

Foto: Polisen/Nyheter Idag
  • Lördag 28 sep 2019 2019-09-28
E-post 1731

NYKÖPING Den segregerade stadsdelen Brandkärr i Nyköping har under en längre tid plågats av oroligheter och på torsdagen fortsatte det med bilar som sattes i brand. Problemen fortsätter trots att polisen gjort försök med dialog och att skapa vänskapliga relationer med de boende. Bland annat med ett jippo med hoppborg, något som Samnytt var först att rapportera om.

Brandkärr i Nyköpings kommun har tidigare pekats ut som ett radikaliserat område i en rapport beställd av Nyköpings kommun.

Enligt rapporten gäller somaliska regler i området, med bland annat moralpoliser, månggifte och slöja på barn från två års ålder. Det finns två moskéer varav en somalisk i området och flera koranskolor. I skolan är enligt rapporten 60 procent somalier, på förskolan är det 90 procent. Narkotikaförsäljning sker öppet i området enligt rapporten.

Området präglas av hög arbetslöshet och kriminalitet. Bilar har satts i brand och det sker skadegörelse. Fiendeskap och attacker mot polis har rapporterats vid flera tillfällen. I slutet av augusti gick en samling med närmare 20 unga män till attack med stenkastning mot poliser som åkt ut på ett larm om skadegörelse vid en skola.

– Man gick till gemensam attack mot polisen. Ingen kom till skada men en ruta på polisbilen gick sönder i samband med händelsen, sade vakthavande befäl till Expressen.

Efter attacken i augusti försökte polisen med dialog. På sitt Facebookkonto påminde Nyköpingspolisen stenkastarna om att:

”Oavsett om man blir provocerad eller inte vill ha polisen närvarande kastar man aldrig någonsin stenar.”

Polisen vädjade:

”Vi blåljuspersonal är människor och vill precis som ni andra komma hem efter arbetspasset.”

Men oroligheterna har fortsatt. På torsdagen sattes ett antal bilar i brand på en parkeringsplats i Brandkärr.

Polisen har under en längre tid försökt att arbeta med mjuka strategier och bygga relationer med de boende i Brandkärr. Bland annat arrangerades ett jippo förra året med hoppborg och en uppblåsbar ”gladiatorkamp” med luftfyllda ”topsar”, något som Samnytts Simon Kristoffersson rapporterar om.

Bilder från eventet visar hur poliser studsar runt med de boende och uppträder för de boende genom att slåss med varandra i gladiatorkampen.

Trots de relationsskapande ansträngningarna från polisen har problemen fortsatt i Brandkärr. De fientliga attityderna hos de boende gentemot utomstående har polisens mjuka strategier ännu inte lyckats bryta ner.

Något som blev tydligt när journalisten Joakim Lamotte besökte området i augusti.

Han konfronterades av ett maskerat gäng som sa åt honom att lämna Brandkärr. Lamotte filmade mötet med gänget och i klippet hörs grova hot mot Lamotte, hur hans mor ska våldtas.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson eller Chang Frick

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag