Upplopp i USA – presidentval ännu inte avgjort

Foto: Gage Skidmore CC BY-SA 2.0
  • Torsdag 5 Nov 2020 2020-11-05
E-post 191

Dramatiken är stor i USA efter tisdagens mycket jämna presidentval. Biden har för närvarande ledningen i rösträkningen men har ännu inte uppnått tillräckligt antal elektorsröster, medan Trump leder i flera av de delstater som återstår. New York och Portland drabbades av upplopp under onsdag natt, och Trumps kampanj kräver omräkning i Michigan, där Biden utropats till segrare. 

Nationalgardet i Oregon kallades på onsdagnatten in på grund av upplopp i Portland, rapporterar Fox News. Fönster ska ha krossats och elva personer har gripits.

Läs även: Aftonbladets Sima jämför Trumpsupportrar med IS

Det var även oroligt i New York, där 50 personer greps av polis, som beslagtog knivar, explosiva varor och en elchockspistol.

I Minneapolis stängde polisen trafiken på en motorväg där demonstranter marscherade, och utanför Phoenix samlades Trumpreportar utanför en vallokal och krävde att röster skulle räknas.

Läs även: Medvind för Trump med vecka kvar – tar knapp ledning mot Biden i ny mätning

Samtidigt pågår rösträkningen i det mycket jämna presidentvalet för fullt. Enligt Fox News prognos har Joe Biden vunnit både Michigan och Wisconsin, vilket ger den demokratiske presidentkandidaten 264 av de 270 elektorsröster som krävs.

President Donald Trump har enligt samma prognos 214 elektorsröster och knappa ledningar i tre av de delstater som återstår. Biden leder emellertid i Nevada, vars 6 elektorsröster räcker för att ge Biden seger enligt Fox News prognos.

CNN:s prognos ger än så länge Biden 253 elektorsröster, då kanalen ännu inte räknar delstaten Arizona, med 11 elektorsröster, som avgjord till Bidens förmån.

Trumps kampanj har krävt en omräkning i Wisconsin och har lämnat in en stämning för att avbryta rösträkningen i Michigan, som man inte anser har gått rätt till.

I ett inlägg på Twitter skriver president Trump att inga röster som kommer in efter valdagen ska räknas till resultatet.

Twitter har försett Trumps inlägg med en varningstext om att informationen är missledande, samt en faktagranskning, som hävdar att vissa av rösterna som kommer in efter valdagen kan komma att räknas.

Läs även: Trumpsupportrar demonstrerade för yttrandefrihet – blev misshandlade av motdemonstranter

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag