Uppmanade till mord på vita – anmäls för hets mot folkgrupp

Foto: Pixabay
  • Fredag 27 sep 2019 2019-09-27
E-post 735

SVERIGE Näthatsgranskaren har polisanmält en Youtubeprofil som uppmanat till mord på vita. Det är första gången man gör en sådan anmälan där hetsen riktas mot vita svenskar, rapporterar Dagens Nyheter.

Youtubeprofilen i fråga är en man i 20-årsåldern som är svensk medborgare och har rötter i Nigeria. I en sluten Instagramgrupp, ”Bara svarta”, har han laddat upp ett videoklipp där han uppmanar till mord på vita människor.

”Om någon vit kille eller vit tjej försöker snacka skit om dig – skjut dem! Om de snackar skit om din familj – skjut dem!”, har han bland annat sagt. Gruppen ”Bara svarta” hade drygt 400 medlemmar men har sedermera tagits ned.

Enligt Dagens Nyheter har mannen även uppmanat till att ta vita som slavar och ”behandla dem ännu värre”. ”Vi svarta ska ta över”, säger mannen.

Sajten Samhällsnytt var först att uppmärksamma Youtubeprofilens rasistiska uttalanden – något som dock inte nämns i Dagens Nyheters artikel.

Bakom polisanmälan står gruppen Näthatsgranskaren och ledarfiguren Tomas Åberg.

– Det här är skadligt på så många sätt. Dels blir det vatten på kvarnen för högerextrema rörelser. Dels kan så här grov retorik faktiskt leda till att människor i socialt utanförskap hetsas till att begå attentat, säger han till Dagens Nyheter.

Näthatsgranskaren har sedan 2017 gjort hundratals anmälningar om hets mot folkgrupp, men det här är den första där hetsen riktar sig mot vita svenskar. Efter en dom i Norrköpings tingsrätt ställs högre krav för att hat mot majoritetsbefolkningen ska betraktas som olagligt.

– Vi bedömer att de här uttalandena och hoten om att skjuta svenskar ändå är så pass grova att de är olagliga, även om de riktar sig mot en majoritetsgrupp. Och skulle det inte vara hets mot folkgrupp så är det åtminstone uppvigling, säger Tomas Åberg.

Enligt Dagens Nyheter har mannen lagt upp nya videoklipp där han uttrycker ånger över det han gjort och säger att han ”ber om ursäkt till dem som tagit illa upp”.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag. De flesta av våra artiklar är idag öppna för alla att läsa, utan kostnad.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson eller Chang Frick

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag