Uppmanade till vandalisering av SD-reklam – Idag stod hon inför rätta för uppvigling

Hanna Gunnarsson är aktiv i Vänsterpartiet. Foto: Youtube
  • Måndag 28 Nov 2016 2016-11-28
E-post 1728

LUND Vänsterpartisten Hanna Gunnarsson uppmanade på Twitter att förstöra och vandalisera Sverigedemokraternas kampanj i Stockholms tunnelbana. Under måndagen stod hon inför rätta, åtalad för uppvigling, i Lunds tingsrätt. Åklagare Pernilla Åström yrkar på att Gunnarsson ska dömas till böter.

Den 3 augusti förra året twittrar Vänsterpartisten Hanna Gunnarsson orden ”riv ner, klistra över, förstör! Skitet lär vara borta imorgon” i anslutning till en bild på Sverigedemokraternas kampanj i Stockholms tunnelbana. Mycket riktigt kom affischerna att vandaliseras under dramatiska former, trots att ett stort antal poliser närvarade vid den aktuella tunnelbanestationen.

Under måndagen stod Gunnarsson inför rätta i Lunds tingsrätt, åtalad för uppvigling med anledning av hennes uppmaning om att förstöra konkurrerande partiers reklam. Tidningen Sydsvenskan har bevakat rättegången och summerar parternas inställning.

– Det är ett angrepp på demokratin när man uppmanar till att förstöra andras politiska budskap, sa åklagaren Pernilla Åström.

Men Hanna Gunnarsson menar att det aldrig handlade om en uppmaning om att förstöra någon SD-reklam.

– Jag använder twitter mycket för att berätta vad jag tycker för mina följare som mest är personer intresserade av Lunds kommunpolitik. Syftet var inte att någon skulle agera utan att framföra åsikten att de affischerna inte hörde hemma i det offentliga rummet, sa hon.

Åklagaren yrkar på böter och tingsrätten meddelar dom om två veckor.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag