Uppmanar till granskning av Miljöpartiet

André Assarsson bloggar om att granska MP. Foto: Montage
  • Onsdag 16 apr 2014 2014-04-16
E-post 0

MILJÖPARTIET Ett politiskt förslag från Miljöpartiet om att ingen bloggare skulle få lov att vara anonym mötte skarp kritik. Ganska snabbt ändrade sig Miljöpartiet och efterspelet har skapat stor debatt om att Miljöpartiet bör granskas mer.

I ett blogginlägg skriver Moderaternas chefsstrateg i Stockholms läns landsting André Assarsson om ämnet där han uppmanar till en form av medborgarjournalistik. Rubriken lyder ”Ingen annan kommer granska MP” och blogginlägget har hittills fått drygt 7000 läsare. I normala fall får ett vanligt blogginlägg ungefär 200 läsare, berättar Assarsson i telefon för Nyheter Idag. Vi ställde ett antal frågor till André om ämnet.

Har du några belägg för att MP inte granskas?

– TNS Sifo släppte en rapport förra veckan och den mätte de större pressklippen i tidningarna från den 13:e Januari till den 1:a April 2014 och där framgick det tydligt att miljöpartiet är det enda partiet som helt undgått kritisk granskning.

Vad tror du att det beror på?

– Jag tror det beror på en naivitet inom journalistkåren. Det vill säga man betraktar inte riktigt miljöpartiet som ett regeringsparti, de har alltid varit i opposition och därför tar man inte dem på lika stort allvar som man borde göra, berättar Assarsson.

Enligt Kent Asp som är medieforskare har över 40 procent av journalistkåren sympatier med Miljöpartiet. Kan det ha någon inverkan tror du?

– Jag tror det har ganska liten påverkan. Jag tror yrkesheder har större inverkan än partilojalitet.

Hur många har läst ditt blogginlägg om att man bör granska Miljöpartiet?

– Enligt min statistik har drygt 7000 läst det inlägget. I normala fall är det cirka 200 läsare på ett vanligt inlägg. Jag brukar inte blogga så ofta, jag satsar på twitter istället.

Har det fått någon effekt?

– Efter att vi startade #granskaMP hashtagen på twitter offentliggjorde P3 nyheter originaldokumenten som skickades in till dem från Miljöpartiet, dessa visar att Miljöpartiet ljuger i efterhand.

Känner du att du gör journalisternas roll?

– Jag är journalist. Alla med en smartphone är journalister idag, hävdar jag. Det handlar om en inställning om att vilja göra jobbet.

Innan vi avslutar samtalet med den glade moderaten passar han på att ge en känga till vänstern.

– Är man inte nöjd med journalister så kan man antingen göra som vänstern och gnälla på att någon annan borde göra någonting – eller så är man borgerlig och tar tag i saker själv. Och det gjorde jag!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag