Uppretad Ann Linde (S) sågas efter coronaintervju i tysk TV

Foto: Youtube/DW
  • Lördag 20 jun 2020 2020-06-20
E-post

SVERIGE ”Arrogant”, ”Ljuger”, ”Lågvattenmärke”, ”Vansinnesintervju”. Omdömena om Sveriges utrikesminister Ann Lindes prestation i tyska Deutsche Welle är skoningslösa. I intervjun påstår en märkbart provocerad Linde bland annat att Sverige inte längre har någon överdödlighet – något som inte stämmer.

Utrikesminister Ann Lindes intervju i Deutsche Welles, DW:s, program Conflict Zone har redan blivit viral. I intervjun får Linde frågan hur regeringen – med över 5 000 döda  – kan säga att strategin fungerar.

– Well, faktiskt så hade vi samma mål som de flesta andra regeringar. Och det är att rädda liv och… hälsa. Och även se till att vårt sjukvårdssystem hade möjlighet att hantera det här mycket omfattande trycket (”strong push”) på dess begränsningar. Och faktiskt så lyckades vi med att pressa ner kurvan. Därför har vi haft problem med att ge vård till sjuka människor, säger Ann Linde och skyller på att smittan tagit sig in på äldreboenden.

– Vad vi inte har lyckats med är att hålla viruset ute från äldreboendena i specifika områden i Stockholm och runt Stockholm, säger hon.

– Jag skulle säga att det är en tragedi, varje dödsfall. Men det är inte möjligt att jämföra med något land. Några länder som har haft totala nedsänkningar (lockdowns) har mycket högre totalt antal döda än vad vi har. Så det är meningslöst att göra såna jämförelser, säger Ann Linde.

Att det inte går att jämföra dödstal är något som tidigare både SVT och statsminister Stefan Löfven varit inne på.

– Vissa länder som fördröjt smittspridningen genom drastiska åtgärder (samtidigt visas filmklipp på Finland) riskerar också en kraftig ökning i antalet dödsfall när restriktionerna lättas, sade forskaren Emma Frans en ”explainer”-film för SVT.

Läs mer: Påstår att det är svårt att jämföra Sveriges dödstal – nu anklagas SVT för ”lögnpropaganda”

I intervjun konfronteras Ann Linde med ett citat från den förra statsepidemiologen Annika Linde:

”Det fanns ingen strategi alls för äldrevården har jag förstått efterhand. Jag förstår inte hur man kunde stå och säga att beredskapen var god när den i själva verket är usel”

– Fanns det ingen plan för de äldre? Det är skamligt, eller hur, frågar DW:s journalist Sarah Kelly.

– Ja, det är dina ord. Jag tycker faktiskt att du beter dig som det här är något slags världsmästerskap i vem som får sjukdomen eller vem som inte får den, kontrar en provocerad Ann Linde och fortsätter:

– Vi ser det inte på det sättet. Det är inte så en ansvarsfull regering hanterar sådana saker, frustar Linde.

Under intervjun trycker Ann Linde på att Sverige har satsat två miljarder kronor på vaccinutveckling.

– Eftersom vi naturligtvis hoppas på att det vaccin som kommer ska bli del av en global allmännytta och att det blir tillgängligt för de som förtjänar det mest, säger Linde.

Deutsche Welle-journalisten Sarah Kelly pressar Ann Linde om döden på äldreboendena.

– Du nämnde att målet att är att rädda liv och att sänka smittspridningen. Men ungefär hälften av dödsfallen (i covid-19) har emellertid skett på äldreboenden och de som är över 70 har utgjort nästan 90 procent av alla dödsfallen. 90 procent. När ni tog fram de här målen (att rädda liv och sänka smittspridning). Gällde det bara för den yngre delen av befolkningen, frågar Kelly.

Ann Linde svarar att man ville undvika att riskgrupper fick viruset. Men att man inte lyckades hålla viruset borta från äldreboendena. Sedan går hon till attack mot privata omsorgsbolag.

– I Sverige är många äldreboenden privatägda. Det sker mycket arbete under osäkra förhållanden. Det är också många som jobbar där som inte ens har månadslön. De jobbar bara på timlön, säger Linde.

Nationalekonomen Tino Sanandaji sågar i ett Facebookinlägg Ann Lindes påståenden om att privatisering skulle vara boven i dramat.

”Ca 1000 döda var i äldreboenden i Stockholmsregionen, viket omöjligen kan förklara Sveriges skyhöga dödstal. Dessutom har vare sig Stockholm eller Sverige ovanligt koncentration på äldreboenden, det är ungefär samma andel som övriga väst, av enkla skäl att sjukdomen främst dödar sårbara äldre som ofta är just på äldreboenden”, skriver Sanandaji och fortsätter:

”Att skylla på privatisering är lika absurt då bara en femtedel av äldrevård är privat. Trots att cirka 4 500 av 5 000 döda inte var på privat äldrevård skyller S cynisk på det för att lura vanliga väljare som inte förstår komplexa frågor om strategin, de vill fördumma vetenskaplig fråga om strategin till en klassisk välfärdsfråga, på samma sätt som Löfven kopplade våldtäkter till LAS.

Varför har då Sverige relativt folkmängd 5 gånger fler döda än Danmark, 13 gånger fler döda än Norge och 9 gånger fler än Finland UTANFÖR ÄLDREBOENDEN? Gå inte på denna bluff”, skriver Sanandaji.

När Sarah Kelly ställer en fråga om den svenska strategin och att EU:s centrum för förebyggande och kontroll av sjukdomar, ECDC, har konstaterat att samtliga EU-länder förutom Sverige och Polen har nått förbi en ”topp”, blir hon ifrågasatt av Ann Linde.

– Jag vill bemöta det där. Det är inte sant, för det är vad vår statsepidemiolog (Anders Tegnell) sa idag. Han sa att vi faktiskt har gått långt förbi toppen. Vi är på väg ner, säger Ann Linde som fortsätter med en direkt osanning.

– För två veckor sedan startade vi massivt testande. Vilken innebär att alla personer, även om du inte har det minsta symtom, får testa dig, säger hon.

För närvarande är det bara i Stockholm som samtliga invånare erbjuds testning.

Ann Linde fortsätter med ytterligare ett påstående.

– Vi har ingen överdödlighet längre, säger hon.

Men enligt SCB:s senaste redovisade statistik för överdödlighet – vecka 23 – råder det fortfarande en viss överdödlighet. I Stockholm hade dessutom överdödligheten ökat något jämfört med veckan innan.

I intervjun trycker Ann Linde också på att Sverige varit en stor bidragsgivare till WHO och till FN.

– Vi har visat mycket solidaritet.

Bli PLUS-medlem och läs resten av artikeln.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag