Uppror inom L mot Björklunds vänstergir

Foto: Nyheter Idag
  • Lördag 17 Nov 2018 2018-11-17
E-post 1346

SVERIGE Expressen rapporterar att det råder upprorsstämning inom Liberalerna mot partiledaren Jan Björklund. En majoritet inom riksdagsgruppen konspirerar mot honom och vill släppa fram Ulf Kristersson (M) som statsminister.

Jan Björklunds parti röstade nej till Ulf Kristersson som statsminister i onsdags, och på fredagen nobbade partiledaren Moderaternas och Kristdemokraternas planer på en alliansgemensam budgetmotion. Nu gror missnöjet inom partiet – Expressens källor uppger att Björklund hänger löst.

– Han har missbedömt både det interna stödet och väljarnas uppfattning, säger en känd L-företrädare.

– Det finns nu en majoritet för att ge Ulf Kristersson en chans att visa vad han går för. De som anser att vi till varje pris ska hålla SD borta blir allt färre, säger en källa med insyn till Expressen.

Tidningens källor uppger att Björklund vill gå vänsterut och göra upp med Socialdemokraterna om regeringsfrågan. SVT har fått uppgifter om att partisekreteraren Maria Arnholm åker runt i landet för att övertyga medlemmarna om att man bör samarbeta med S.

Samtidigt minskar stödet för L och SVT/Novus senaste väljarbarometer visar att partiet ligger under riksdagsspärren. Nu diskuteras möjliga efterträdare till Björklund inom partiet.

Enligt Expressens uppgiftslämnare finns det i nuläget ingen utmanare som har tillräckligt starkt stöd. Bland de potentiella kandidaterna nämns riksdagsledamöter som Gulan Avci och Fredrik Malm men även ex-ministern Nyamko Sabuni och partisekreteraren Maria Arnholm.

Läs även: Ny kalldusch för L – utanför riksdagen i SVT/Novus

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag