Högt uppsatta L-profiler: ”Vi måste lämna Alliansen”

Jan Björklund (L) i SVT Agenda. Foto: svtplay.se
  • Måndag 2 okt 2017 2017-10-02
E-post 554

SVERIGE Två högt uppsatta politiker inom Liberalerna har lämnat in en motion om att L bör lämna allianssamarbetet. Profilerna utesluter inte att stödja en socialdemokratisk statsminister förutsatt att de får igenom sin politik.

Två ledande politiker inom Liberalerna går nu ut med att de vill att partiet ska lämna allianssamarbetet. Det uppger Aftonbladet.

Inför valet 2018 planerar Liberalerna att gå till val tillsammans med de resterande Allianspartierna, för fjärde valet i rad. Partierna planerar att inför nästa år presentera ett gemensamt valmanifest som man förhandlat fram tillsammans en god tid innan valet.

Mathias Sundin, riksdagsledamot för Liberalerna, och Per-Åke Fredriksson, partistyrelseledamot och ordförande i Liberalernas länsförbund i Gävleborg, har lämnat in en motion där de söker stöd för att partiet ska lämna Alliansen.

Per-Åke Fredriksson uppger att han ser risken som stor att L kommer att tappa ännu mer stöd om de inte går till val på egen hand.

– Om man tittar på de tre gångna valen har vi tappat i förtroende. Vi måste jobba annorlunda den här gången. Hela idén med Alliansen är ju att man gör upp om all politik innan valet och så går man fram som en enhet. Men det har inte stärkt vårt parti, säger han till Aftonbladet.

Fredriksson och Sundin tycker att det var helt rätt att bilda Alliansen 2006 men att det parlamentariska läget har gjort att det borgerliga samarbetet har blivit en tvångströja. Båda menar att om L inte byter väg kommer partiet fortsätta att tappa i opinionen.

Ett exempel de nämner är att L vill förstatliga skolan, ett förslag som helt förhandlats bort i Allianssamarbetet. Fredriksson och Sundin anser att partiet förhandlar bort hela sin politik med samarbetet.

Fredriksson och Sundin utesluter inte att förslaget i förlängningen kan innebära att de stöttar en socialdemokratisk statsminister. Båda uppger att de kommer att stödja den statsminister som gynnar Lliberalernas politik.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag