USA beväpnar ny ”moderat” rebellgrupp i Mellanöstern

En syrisk rebell som krigar. Foto: Faksimil Youtube
  • Lördag 21 feb 2015 2015-02-21
E-post 109

TURKIET Nu ska USA med vänner beväpna 15000 syriska rebeller för att slåss mot Islamiska staten. Om det är en slug plan eller inte får framtiden utvisa – det var iallafall den taktiken som skapade IS från första början.

USA går från klarhet till klarhet. Samtidigt som krigen i Mellanöstern rasar vidare har man nu kommit fram till att man ska beväpna ytterligare en ”moderat” väpnad grupp i regionen.

Tillsammans med Turkiet har USA beslutat att man nu ska beväpna och utbilda syriska rebeller, för att dessa ska kunna slå hårdare mot den islamistiska terrororganisationen Daesh. Det berättade den turkiske utrikesministern, Mevlut Cavusoglu, under torsdagen.

Uppgörelsen med Ankara ingår i en större anti-IS plan där även Jordanien, Saudi Arabien och Qatar kan tänkas ingå, rapporterar Reuters.

Enligt Reuters planerar USA att utbilda ungefär 5000 syriska krigare årligen under en period av totalt tre år.

Har gjort det förr, misslyckats förr, men testar igen

Det är dock inte första gången USA bestämmer sig för att hjälpa till lite i Mellanöstern. Under 80-talet beväpnade man vad som skulle bli den talibanrörelse man idag bekämpar, och efter interventionen i Libyen har det knappast växt fram någon stabil och demokratisk regering. Istället hotas nu Europa av en invasion från landet.

Huruvida det blir annorlunda den här gången går således bara att sia om. Enligt Reuters hoppas man i Turkiet på att uppgörelsen även kan vara till hjälp åt de syriska rebeller som slåss mot den syriske presidenten Bashar al-Assad. Al-Assad i sin tur strider mot Daesh – om presidenten tvingas omgruppera sina styrkor för att slåss mot USA-stödda rebeller skulle det med största sannolikhet gynna just Islamiska staten.

Nedan kan du se en video när syriska rebeller krigar

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag