USA-bombning av Läkare utan gränsers sjukhus var medveten

  • Fredag 16 okt 2015 2015-10-16
E-post 53

AFGHANISTAN Den amerikanska militärledningen kände till att ett byggnadskomplex som bombades i staden Kunduz i Afghanistan tidigare i månaden var ett sjukhus. Det skriver nyhetsbyrån AP idag.

Läkare utan gränsers sjukhus i staden Kunduz i Afghanistan bombades av amerikanskt stridsflyg natten till den 3 oktober i år. Endast sjukhuset och ingen av de intilliggande byggnaderna träffades av bomberna. Tolv sjukhusanställda och tio patienter dödades i flygräden.

USA har sedan dess både hävdat att attacken var ett misstag och att sjukhuset bombades för att amerikanska soldater blev beskjutna från sjukhusområdet. Läkare utan gränser tillbakavisar de påståendena och säger att USA gjort sig skyldigt till ett allvarligt krigsbrott samt kräver att en oberoende utredning görs.

Idag skriver AP att den amerikanska militärledningen kände till att byggnaden, som man kallade in en luftattack mot, var ett sjukhus. Underrättelsekällor uppger att USA trodde att sjukhuset användes som kommandocentral för pakistanska islamister som samordnade talibanernas verksamhet. De beslutade sig därför att attackera sjukhuset ändå, trots att en sådan attack bryter mot Genèvekonventionen.

Läkare utan gränser uppger att ingen av dem som arbetade på sjukhuset var pakistanier. Det finns heller inga uppgifter om att någon pakistanier ska ha omkommit vid flygattacken. Hjälporganisationen säger också att det inte fanns några vapen eller beväpnade män på sjukhusområdet när det attackerades.

De nya uppgifterna om att USA mycket väl kände till att det var ett sjukhus som bombades gör att Läkare utan gränser nu kallar attacken för en ”medveten massaker”. Organisationen har tidigare kallat attacken för ett krigsbrott och upprepade gånger krävt att en oberoende utredning görs och att de ansvariga ställs inför rätta.

På Läkare utan gränsers hemsida uppmanas besökarna att skriva under ett upprop om att kräva en oberoende utredning av attacken.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag