USA gick till anfall i Afghanistan med ”Mother of all bombs”

  • Torsdag 13 apr 2017 2017-04-13
E-post 463

WASHINGTON Den största konventionella bomben i USAs militär sattes in för första gången någonsin i ett skarpt läge när IS attackerades i Afghanistan. Bomben har fått smeknamnet ”alla bombers moder” och väger närmare 10 ton. Den släpptes från ett stort flygplan över Afghanistan.

Under torsdagen bekräftar Vita husets pressekreterare Sean Spicer att USA har använt den största icke-nukleära bomben de har i ett anfall mot IS i Afghanistan. Bombed har fått smeknamnet ”mother of all bombs”, alltså ”alla bombers moder”. Detta efter förkortningen MOAB som urpsrungligen står för ”Massive ordnance air blast”. Bomben detonerade vid 19-tiden, lokal tid. Det berättar Spicer vid en presskonferens.

– USAs militär använde vapnet GBU-43 i Afghanistan. Det är ett stort, kraftfullt och träffsäkert vapen. Målet för attacken var ett system av tunnlar och grottor som IS-krigare använder för att röra sig fritt, vilket gör det lättare för dem att gå till attack mot USAs rådgivare och militär.

– USA tar kriget mot IS på stort allvar och för att besegra gruppen måste vi förhindra deras operativa utrymmen, vilket vi gjorde.

Från USAs sida uppges att det vidtogs en rad åtgärder i förväg för att undvika skador på civila. MOAB-bomben kan få konkurrens från Ryssland som testat en egen motsvarighet som uppges vara 4 gånger kraftigare. Den bomben har fått smeknamnet FOAB som då står för ”Father of all bombs”.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag