USA: Vänsterradikala Ilhan Omar hånade misshandlad högerpolitiker

Rand Paul och Ilhan Omar. Bild: United States Senate/Kristie Boyd/Faksimil Twitter
  • Torsdag 8 aug 2019 2019-08-08
E-post 378

USA Den vänsterradikala kongressledamoten Ilhan Omar har delat ett twitterinlägg som hånar och stödjer en misshandel av den republikanska senatorn Rand Paul. Omar hör till den informella vänsterradikala gruppen ”The Squad”, tillsammans med bland andra Alexandria Ocasio-Cortez, och har tidigare anklagats för antisemitism.

Den 3 november 2017 överfölls den republikanska senatorn Rand Paul av en granne som bröt flera revben på Paul. Grannen Rene Boucher var registrerad demokrat, men enligt hans advokat berodde misshandeln på en granntvist och inte politik.

Boucher erkände sig skyldig till misshandel och dömdes till 30 dagars fängelse, ett års villkorlig dom, 100 timmars samhällstjänst och 10 000 dollar i böter. Han dömdes också till att betala 582 834 dollar i skadestånd till Paul, som fått operera bort en bit av ena lungan efter misshandeln.

Läs även: Journalist misshandlad av Antifa under antifeministisk demonstration

Som svar på ett Twitter-inlägg som kritiserade Rand Paul skrev skådespelaren Tom Arnold att Paul var en lögnare, och uttryckte sympati för Rene Boucher, som enligt Arnold ”ryckte av honom tupén”.

Det hånfulla påhoppet retweetades av den vänsterradikala kongressledamoten Ilhan Omar, som Rand Paul hade kritiserat.

Omar valdes in i representanthuset 2018 för, och blev därmed den första kongressledamoten med somalisk bakgrund. Tillsammans med Rashida Tlaib, som valdes in samtidigt, är hon också en av de två första muslimska kvinnorna att väljas till kongressen.

Läs även: Jämförde migrantförvar med koncentrationsläger – nu bjuds hon in av polske Dominik att se nazisternas dödsläger

Omar hör till det demokratiska partiets vänsterflygel och räknas också till den informella gruppen ”The Squad”, tillsammans med Rashida Tlaib, Alexandria Ocasio-Cortez och Ayanna Pressley. Begreppet ”The Squad” etablerades av Ocasio-Cortez när hon lade upp ett foto av de fyra på Instagram.

Läs även: Trumps hälsning till demokratiska politikerna: ”Åk hem”

I juli 2019 gick president Trump till angrepp på gruppen som han uppmanade att ”åka tillbaka och hjälpa till att laga de helt förstörda och brottsangripna ställen där de kom ifrån”. Trump fick hård kritik för tweeten, och många pekade på att tre av medlemmarna i the Squad är födda i USA.

Ilhan Omar har tidigare kritiserats för antisemitiska uttalanden, där hon bland annat sagt att de som stödjer Israel är lojala till ett annat land, samt att det amerikanska stödet till Israel är ”all about the benjamins” (Benjamin Franklin är porträtterad på 100-dollarsedeln) – vilket på svenska betyder ungefär att det ”bara handlar bara om pengar”.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag