Århundradets solförmörkelse i USA

Grafik: Nasa
Grafik: Nasa
  • Onsdag 9 aug 2017 2017-08-09
E-post 10

USA Nordamerika och i synnerhet USA förbereder sig just nu för den solförmörkelse som infaller den 21 augusti. En liknande solförmörkelse har inte skådats i USA sedan 1918.

Vid niotiden lokal tid morgonen den 21 augusti placerar sig månen mitt emellan solen och Oregons kust i västra USA och ger upphov till en total solförmörkelse. Månens skugga drar sig därefter österut och korsar sammanlagt 14 delstater innan den försvinner ut över Atlanten vid South Carolinas kust.

Även om den totala solförmörkelsen endast är synlig längs ett cirka tio mil brett band som sträcker sig från kust till kust så kommer delar av den att kunna upplevas i hela USA. Den partiella solförmörkelsen sträcker sig nämligen ända från mellersta Mexiko till norra Kanada.

Senast en solförmörkelse drog fram över hela det kontinentala USA var i juni 1918. Forskare försökte använda solförmörkelsen då för att testa Albert Einsteins allmänna relativitetsteori från 1915 som förutspådde att ljus böjs av gravitationen. Om hypotesen stämde skulle forskarna kunna observera stjärnor som egentligen befann sig bakom solen på grund av solens gravitation.

På grund av ett tunt molntäcke vid den totala förmörkelsen misslyckades emellertid forskargruppen med sitt uppdrag och testandet av Einsteins teori fick skjutas upp ett år.

USA kommer uppleva ytterligare ett par liknande totala solförmörkelser de kommande decennierna. Den första i april 2024 som kommer korsa den nordamerikanska kontinenten från Mexikos västkust till Newfoundland i Kanada. I augusti 2045 kommer ytterligare en total solförmörkelse dra fram över landet från västkust till östkust.

Den som hoppas få se en total solförmörkelse i Sverige får däremot vänta länge. Inte förrän 16 oktober år 2126 kommer solen förmörkas i vårt land.

Den som vill veta mer om solförmörkelsen 21 augusti kan besöka Nasas särskilda hemsida om solförmörkelsen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag