USA:s energiminister trodde han pratade med Ukrainas premiärminister i 22 minuter – Visade sig vara ryssar

Faksimil Twitter & washingtonpost.com
  • Torsdag 27 jul 2017 2017-07-27
E-post 14

WASHINGTON Amerikanska energiministern Rick Perry grundlurades till att tro att han pratade med Ukrainas premiärminister i telefonen. Det visar sig att energiministerns 22 minuter långa telefonsamtal i själva verket utspelade sig med 2 ryssar som ”prankade” honom till att tro att han pratade med premiärminister Volodymyr Hrojsman.

Det är inte bara Sverige som är generösa med att förse främmande makt med lättillgänglig sekretessbelagd information. Även världens mäktigaste imperium, USA, har – trots sina omfattande säkerhetsrutiner – akilleshälar.

USA:s energiminister, Rick Perry, pratade i telefon i 22 minuter med, vad han trodde vara, Ukrainas premiärminister. Det var inte Ukrainas premiärminister i telefonen.

Det visade sig vara två ryska busringare, ”pranksters”, som totalt grundlurat de amerikanska toppolitikerna och sekreterarna till att tro att ryssarna i själva verket var representanter för Ukrainas administration, närmare bestämt Ukrainas premiärminister Volodymyr Hrojsman. Det rapporterar CBS News. 

”Minister Perry är det senaste målet för de två ryska busringarna”, konstaterade en talesperson för det amerikanska energidepartementet.

Enligt energidepartementet är de ryska busringarna kända för att söka upp personer som de anser vara kritiskt inställda till den ryska regeringen. I det här fallet riktade de in sig på energiministern.

”Dessa individer är kända för att lura toppolitiker och kändisar, särskilt de som inte är vänligt inställda till den agenda deras regering för. I det här fallet, Ukrainas energisäkerhet.”

Den 20 juni besökte Ukrainas president och hans delegation det amerikanska energidepartementet. Den 12 juli fick Perry förfrågan att via ett telefonsamtal följa upp mötet med Ukrainas premiärminister. En vecka senare satt energiminister Rick Perry och pratade i telefon med 2 ryska busringare.

Busringarna har tidigare riktat sig in på senator John McCain, republikanen Maxine Waters, demokraten Mitch McConell, republikanen Elton John, Kroatiens premiärminister Andrej Plenkovic, NATO:s generalsekretare Jens Stoltenberg samt Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

Konversationen mellan ministern och ryssarna ska bland annat ha handlat om utländsk kolutforskning, naturgasledningar och hur grisavföring kan fungera som en kraftkälla.

Via Washington Post kan man lyssna på ett utdrag ur samtalet. 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag