USA:s företagselit dominerar bland EU:s lobbyistgrupper

Vilka styr?Lobbypengar från USA eller EU:s befolkning. Foto: FaksimilLobbyfacts
  • Onsdag 1 okt 2014 2014-10-01
E-post

BRYSSEL Fem av de tio största EU-lobbyisterna är bolag från USA. Det framkommer i en ny granskning från organisationen Lobbyfacts.

I granskningen tar amerikanska bolag hem de tre första topp-placeringarna. Philip Morris, ExxonMobil och Microsoft spenderade tillsammans runt 135 miljoner kronor på att bland annat försöka påverka de folkvalda representanterna i EU-parlamentet. Att tobaksbolaget Philip Morris är nummer ett kan ha påverkat EU-parlamentets mycket restriktiva hållning till det svenska snuset vilket bland annat inneburit ett exportförbud och flera försök till förbud i Sverige.

EU har ett eget register för att öka transparensen kring lobbyistverksamheten. Det är dock helt frivilligt att registrera sig varför ett antal stora företag inte finns med.

Snusbråket Sverige inte glömmer

EU:s återkommande försök att reglera och, på sikt, förbjuda svenskt snus har skakat om det svenska folket.Turerna kring snuset har pågått allt sedan Sverige blev medlemmar i EU 1995.

Det senaste kontroversen rör förbud mot att redovisa smaken på snusdosorna som Aftonbladet rapporterade om i somras.

– Det kommer bara att stå ”snus”. Man får berätta om smaken på annat sätt, sade den dåvarande barn- och äldreministern Maria Larsson i somras.

En kommentar som retade upp ett flertal svenskar i sociala medier.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag