USA:s nya krig? Amerikanska F-15E-plan bombar Libyen – minst 43 döda

Många döda i bombningar
Militär talesperson: "USA fast beslutna att stoppa Islamiska Statens framfart i Libyen"
  • Lördag 20 feb 2016 2016-02-20
E-post

LIBYEN Amerikanska stridsplan har under fredagen bombat ett flertal mål väster om Libyens huvudstad Tripoli. Bedömare menar att det kan vara inledningen på ett nytt amerikanskt krig och ökad delaktighet i det inbördeskrig som pågått sedan 2011, då president Muammar al-Gadaffi störtades i ett uppror. Enligt uppgifter till Reuters dödades åtminstone 43 personer i attacken.

Målet för bombningarna ska enligt uppgifter varit IS-ledaren Noureddine Chouchane, utpekad ansvarig för bombattentat i Tunisien, som med stor sannolikhet ska ha dödats. Det är i nuläget inte känt vilka ytterligare som omkommit med anledning av bombningarna.

Enligt Peter Cook, talesperson för Pentagon, är USA fast beslutna att stoppa Islamiska Statens framfart i Libyen, rapporterar nyhetsbyrån AP. Politiskt kaos i landet har gett IS möjlighet att expandera längs med kusten i det oljerika landets norra delar. Kustremsan mot Medelhavet utgör också en del av rutten för flyktingar som vill ta sig till Europa. I landet har Islamiska Staten bland annat tagit kontroll över staden Sirte och flera områden där det finns oljeanläggningar.

Alltmedan samtal pågår mellan ett flertal stater, däribland USA, om ökad militär närvaro i Libyen, bombade amerikanskt militärflyg baser som ska ha tillhört Islamiska Staten i västra Tripoli. Flygattackerna gjordes med ledning av amerikanska specialstyrkor på marken, vars uppgift varit att militärt bistå möjliga allierade miliser i regionen.

Svensk expert: ”Bombningarna är en del i en kapplöpning om vem som ska besegra Islamiska Staten”

Mathias Cederholm, historiker på Lunds Universitet, med långsiktiga strategier i amerikansk utrikespolitik som specialintresse, har länge följt utvecklingen vad gäller krigande i Norra Afrika och Västasien.

— Jag tycker inte det är helt oväntat. Det är lite grann av kapplöpning nu, USA vill minska risken att andra krafter blir de som ”tar” IS nu, samtidigt som man vill försöka se till att det blir deras allierade som får inflytande efter IS, menar Mathias Cederholm.

Han anser att det är lättare för USA att göra detta i Libyen, där de har vissa allierade, än exempelvis i östra Syrien eller norra Irak — där USA har få allierade och tendensen till kapplöpning är större, särskilt med beaktande av att syriska styrkor, i koordination med rysk militär, utgör nyckelspelare i Syriens offensiv mot Islamiska Staten.

— Men det kan vara mer komplext än så, samtidigt har vi ju ett starkt IS i Jemen som ingen pratar om, där de i praktiken är allierade med Saudi, som i sin tur är USA:s allierade, säger Mathias Cederholm till Nyheter Idag.

Enligt libertarianska nyhetssajten Antiwar.com, som företräder en icke-interventionistisk amerikansk utrikespolitik, har ledande politiker i USA länge förordat ökade militärinsatser i Libyen och sett landet som ett ”logiskt nästa mål” i kriget mot Islamiska Staten. Detta efter tilltagande krigföring i Syrien och Irak, vilken lett till att Islamiska Staten flyttat befälhavare och stridande till andra länder i regionen — framförallt Libyen, där man haft aktivitet i stor skala sedan bildandet av dess libyska gren 2014.

— Libyen ser ut att bli Amerikas nästa anhalt i ett allt mer globaliserat krig, summerar Jason Ditz, nyhetsredaktör på Antiwar.com.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag