Ut, inte välkomna – nu vill M utvisa fler utländska brottslingar

Maria Malmer Stenergard, Moderaternas migrationspolitiska talesperson Foto: Nyheter Idag/Wikipedia
  • Söndag 20 okt 2019 2019-10-20
E-post 1679

VÄSTERÅS Fler utlänningar som begår brott i Sverige ska utvisas – även om de har permanenta uppehållstillstånd. Det beslutade Moderaterna på sin partistämma i Västerås. – Det är viktigt att vi sänder signaler om att man utvisas om man kommer till Sverige och begår brott, säger Maria Malmer Stenergard (M) till Expressen.

Under partistämman fattade Moderaterna beslut om att partiet ska driva på för att asylsökande och utlänningar med tillfälligt uppehållstillstånd ska utvisas om de döms för ett brott som har ett straffvärde på fängelsenivå.

Utlänningar med permanent uppehållstillstånd utvisas om brottet motsvarar fängelse i sex månader eller mer.

Partistyrelsen med partiledaren Ulf Kristersson i spetsen såg dock till att mildra beslutet något. I beslutet fick partistyrelsen in en skrivning om att även i fortsättningen ska domstolar ta hänsyn till personers anknytning när beslut om utvisning tas. Däremot ska inte anknytningen ha lika stor betydelse enligt Maria Malmer Stenergard, Moderaternas migrationspolitiska talesperson.

Beslutet:

”Den som begår brott med straffvärde på fängelsenivå ska få avslag på asylansökan eller få uppehållstillstånd återkallat om personen har tillfälligt uppehållstillstånd. Den som har uppehållstillstånd även om det är ett permanent uppehållstillstånd ska få uppehållstillståndet återkallat om personen döms till brott med straffvärde om fängelse sex månader eller mer.”

Många utlänningar som begår brott får idag stanna i Sverige. Idag utvisas enligt siffror från Brottsförebyggande rådet, Brå, knappt var femte dömd våldtäktsman som är utlänning och folkbokförd i Sverige.

Maria Malmer Stenergard säger till Expressen att det finns hinder vid utvisningar till andra länder men att det saknas vilja hos den nuvarande regeringen för att fler utvisningar ska verkställas.

– Det finns forfarande problem med hinder mot att utvisa, men det handlar också väldigt mycket om vilja. Vi upplever inte att regeringen har den viljan som krävs för att exempelvis träffa fler återvändandeavtal med andra länder och se till att utvisningen verkligen fungerar, säger Maria Malmer Stenergard till Expressen.

På M-stämman fanns det ombud som ville gå längre. Filip Bertilsson från Halland talade i sitt anförande om hur svenskar blir förbannade över ”flathet” mot invandrare som begår brott.

Moderaterna i Västra Götaland ville ha nolltolerans för alla brott för asylsökande fram till beslut om uppehållstillstånd.

– Det finns de som missbrukar vår öppenhet och gästfrihet. Det handlar om att visa att i Sverige är det nolltolerans mot brott som gäller, sade Hampus Magnusson, Västra Götaland, enligt Expressen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag