Uteserveringarna begränsas – Stockholms stad tar fortfarande ut full avgift av krögarna

Foto: Google Maps
  • Onsdag 15 apr 2020 2020-04-15
E-post 329

STOCKHOLM Under påskhelgen gjorde Stockholm stad en riktad insats mot krögare med uteserveringar för att se till att inga köer eller trängsel förekom. Samtidigt fortsätter Stockholm stad att ta ut fulla avgifter av krögarna. – Vi vill att man tar bort avgiften helt till och med maj i ett första läge, säger Peter Wallmark, gruppledare för Sverigedemokraterna.

Reglerna från Folkhälsomyndigheten innebär att ingen trängsel eller köer får förekomma på restauranger. Det gäller även uteserveringar, och krögarna är ansvariga för att reglerna efterlevs.

I centrala Stockholm betalar krögarna dyra pengar till Stockholm stad för uteserveringarna. I vissa delar av city – som på Medborgarplatsen på Södermalm – betalar krögarna drygt 1 300 kronor per månad för varje kvadratmeter.

En krog med en uteservering på 150 kvadrat får således betala avgifter till kommunen på 195 000 kronor per månad för utedelen.

I andra kommuner, bland annat i Ronneby, har man under coronakrisen tagit bort avgiften helt för uteserveringar. I skånska Staffanstorp har man också tillfälligt tagit bort avgiften för uteserveringar men även andra avgifter som påverkar det lokala näringslivet som exempelvis ansökningsavgifter och tillsynsavgifter.

”Åtgärderna syftar till att bidra till att minska den ekonomiska belastningen på kort sikt för företag verksamma i Staffanstorps kommun genom att införa ett tillfälligt stopp för uttag av vissa taxor och avgifter. Vidare införs flexiblare regler för öppettider, betalningsfrister med mera för lokala företag”, skriver Staffanstorps kommun på sin hemsida.

Nu vill Sverigedemokraterna att avgiften tillfälligt slopas.

– Vi kommer att lägga en skrivelse till kommunstyrelsen. Vårt förslag är att man slopar avgiften till och med maj. Sedan tar man ett nytt beslut därifrån, säger Peter Wallmark, gruppledare SD.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag