Uteslutna SD-medlemmarnas raseri över Landsdagarna: ”Klappturkar”, ”Führerprincip” och ”DDR”

Uteslutna före detta medlemmar riktar hård kritik mot Landsdagarna och partiet. Foto: Faksimil Twitter / Sverigedemokraterna
  • Fredag 27 Nov 2015 2015-11-27
E-post 144

LUND På fredagen började Sverigedemokraternas kongress, som heter Landsdagarna, i Lund i Skåne. Som vanligt har dramatiken varit stor inför Landsdagarna och en het potatis har bland annat varit uteslutningen av SDU men även ett flertal medlemmar. Nyheter Idag har samlat några av deras reaktioner på Twitter.

Sverigedemokraterna är det parti som växer snabbast i Sverige, men det är också det parti som kantats av flest skandaler. Det kan vara utspel om kulsprutor på Öresundsbron för att stoppa invandring, men även personer som uppfattas ha ideologiskt avvikande åsikter kan bli problematiska för partiet.

Som svar på detta har partiledningen sedan länge tagit ett hårt grepp med vad man kallar en nolltolerans mot rasism och andra dumheter. Detta har också kommit att bli en de främsta friktionsytorna i partiet och konflikterna har varit som störst när partiledningen uteslöt hela ungdomsförbundet med grund just i att de uppfattades vara ideologiskt avvikande.

Missnöjda uteslutna medlemmar: ”Klappturkar, Führerprincip och DDR”

Under Landsdagarna riktades också kritik mot detta, men de som blivit uteslutna kan av naturliga orsaker inte vara närvarande på Landsdagarna. Däremot är det flera som uttrycker kritik i sociala medier och Nyheter Idag har gjort en spaning på Twitter om hur tongångarna går för de som inte längre får vara med i SD.

”Många ’klappturkar’ på Landsdagarna”, skriver Patrik Ehn som tidigare var aktiv i Göteborg innan han uteslöts ur partiet. Han gör även en nazireferens i en annan tweet där han anklagar partiledningen för vad han kallar ”führerprincip”.

Även den förre SDU-ledaren Gustav Kasselstrand är flitig med sin kritik på Twitter. Även han adresserar uteslutningarna som har kommit att bli ett hett diskussionsämne, där han drar paralleller till DDR.

”Om partiet har stöd bland medlemmarna för sin DDR-liknande utrensningskultur, varför prövas den inte på stämman?”, skriver Kasselstrand.

Nedan ser du ett axplock av reaktioner från före detta SD-medlemmar på Twitter

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag