Utgivare förbjuder grisar och fläsk i skolböcker – Vill inte förolämpa muslimer eller judar

Glada grisar Foto: Wikipedia
  • Onsdag 14 jan 2015 2015-01-14
E-post

STORBRITANNIEN I ett försök att undvika att kränka muslimer och judar, varnas nu författare för att nämna grisar eller fläsk i skolböcker ämnade för barn. – Det är skrattretande, säger parlamentsledamoten Khalid Mahmood om saken.

Det är den akademiska utgivaren Oxford University Press som nu uppmanar författare i landet att undvika ord som man kan relatera till grisar och fläsk för att inte kränka religiösa minoriteter som judar eller muslimer, rapporterar tidningen London Evening Standard.

Det hela uppdagades i brittiska public service-kanalen BBC, under en diskussion om yttrandefrihet i kölvattnet av terrorattentatet mot satirtidningen Charlie Hebdo i Paris. Radioprofilen och nyhetspresentatören Jim Naughtie berättade i programmet att han fått ta del av ett brev som Oxford University Press skickat till en författare.

– Det är larvigt att en respekterad utgivare, knuten till en akademisk institution, nu säger att om man ska skriva en bok så ska man göra det utan att nämna grisar, eftersom folk kan känna sig kränkta av det. Det är ett skämt, sa Jim Naughtie i programmet.

Muslimer och judar rasar mot uppmaningen

Även den muslimske parlamentsledamoten Khalid Mahmood (Labour) har fördömt bokförlagets uppmaning.

– Det är skrattretande. Det är rent nonsens och hela diskussionen får ett dåligt rykte när folk väljer att gå så här långt.

Oxford University Press har i sin tur försvarat de nya riktlinjerna. Man menar att de i själva verket behövs för att göra förlagets böcker tillgängliga för en så bred publik som möjligt.

– Många av de läromedel som vi publicerar i Storbritannien säljs i mer än 150 länder, därför måste man ha i åtanke de olika kulturella skillnader som kan finnas på marknaden. Våra redaktionella riktlinjer är avsedda för att säkerställa att det material vi producerar kan spridas till största möjliga publik, sa en av bolagets talespersoner till Daily Mail.

Judiska ledare har senare påpekat att judendomen förbjuder sina utövare att äta fläsk, inte att nämnda ordet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag