Utländska företagare utnyttjar svensk lag för penningtvätt

Foto: Margo Åkermark (CC BY 2.0)
  • Torsdag 28 sep 2017 2017-09-28
E-post 10

SVERIGE Svensk lagstiftning lämpar sig perfekt för utländska medborgares möjligheter att bedriva penningtvätt. Det framgår av en granskning, utförd av Dagens Nyheter. 

46 företag utnyttjar hål i den svenska lagstiftningen i syfte att gömma kapital och undvika att betala skatt som alla andra. Det avslöjar Dagens Nyheter. 

Svenska myndigheter har missat en lucka i lagstiftningen som möjliggör för företag från ”skatteparadis” att nyttja svenska kommanditbolag.

Samtliga 46 fall kopplas till en 62-årig man bosatt i Östergötland. Företagen är skrivna på olika adresser, 19 av dem är skrivna på Frejgatan 13 i Stockholm, fyra är skrivna på ett öde hus i Västernorrland.

För att kunna ägna sig åt verksamhet som kan utnyttjas i syfte att bedriva penningtvätt krävs det att bolaget registreras hos bolagsverket. Länsstyrelsen får därefter i uppdrag att kontrollera personerna som står bakom företagen, varav personer som gjort sig skyldiga till allvarliga brott nekas att bedriva verksamhet.

Myndighetsgranskningen fungerar dock enbart mot personer med svenska personnummer. Utländska medborgare undkommer kontrollen tämligen enkelt. Detta har framförallt utnyttjats av ryska medborgare, rapporterar TT via Omni.

Företagen använder utdrag ur bolagsregistret så de kan hävda att de står under svensk kontroll, varpå de erhåller möjligheten att öppna bankkonton och bedriva internationella affärer.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag