Utlänning döms för våldtäkt mot barn – slipper utvisning

Lunds tingsrätt vid centralstationen. Foto: News Øresund - Jenny Andersson (CC BY 3.0)
  • Torsdag 8 apr 2021 2021-04-08
E-post 812

LUND En 21-årig irakisk medborgare har dömts i Lunds tingsrätt för att ha våldtagit en 14-årig flicka. Straffet blir två års fängelse, men rätten avslår åklagarens begäran om att mannen ska utvisas.

Det var sent på kvällen den 24 oktober som den 14-åriga flickan väntade på att bli hämtad av sin pappa vid centralstationen i Lund. På stationen befann sig även den irakiske mannen. Flickan berättar att det var han som kom fram och inledde en konversation med henne och ställde frågor om vad hon hette och hennes ålder, och även frågor av sexuell karaktär.

Mannen ska sedan ha börjat pussa flickan i ansiktet och ta henne på brösten och innanför trosorna.

– Jag tänkte inte på att jag skulle ha sprungit, men jag fick panik, säger flickan i förhör.

Flickan sms:ade sin pappa att han skulle skynda sig och att hon behövde hjälp. Pappan skrev tillbaka och frågade vad som hade hänt och flickan svarade:

”Jag vet inte han satt och fkn tafsa på mig o ville knulla me mig o han satt o tog mig mellan benen”.

Efter att ha tagit flickans telefon och lagt in sitt eget nummer i den gick mannen därifrån. Kort därpå kom flickans föräldrar till platsen och larmade polisen.

Mannen förnekar att detta ska ha skett och säger att han bara gav flickan en kram. Han hävdar att det var hon som kom fram till honom och frågade om han kunde fixa droger till henne. Tingsrätten tycker dock att flickans berättelse av olika skäl är mer trovärdig, och den stöds även av annan bevisning, som att mannens DNA hittades på flickans ansikte.

Rätten menar att de sexuella handlingarna är jämförliga med samlag och dömer därför 21-åringen för våldtäkt mot barn. Straffet blir två års fängelse och mannen ska även betala 115 000 kronor i skadestånd till flickan. Mannen döms samtidigt för hemfridsbrott, sexuellt ofredande och våldsamt motstånd, men det handlar om orelaterade händelser.

Åklagaren hade yrkat på utvisning för den irakiske medborgaren, men där säger domstolen nej.

Logga in eller skaffa en prenumeration för att läsa om varför rätten låter mannen stanna i Sverige.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag