Utredaren sparkades: ”Jag vet inte om man förstod att jobbiga uppgifter skulle komma fram”

Genrebild på helikopter som vattenbombar eldhärjat område. Foto: Flickr
  • Söndag 29 jul 2018 2018-07-29
E-post 1982

STOCKHOLM Regeringen avbröt en utredning efter en omfattande skogsbrand 2014 för att tysta kritik. Det hävdar den sparkade skogsbrandsutredaren Aud Sjökvist, 66, till Expressen. ”Jag vet inte om man förstod att jobbiga uppgifter skulle komma fram”, säger hon.

Den särskilda utredaren Aud Sjökvist gick till hårt angrepp mot krishanteringen under skogsbranden i Västmanland under ett möte på justitiedepartementet i november 2014. Bland annat slog hon fast att räddningstjänsten fått två olika (!) platsangivelser av SOS Alarm och att de därför kom 40 minuter försenade till branden.

Förseningen fick katastrofala följder – branden hann växa sig 250 gånger större än den var när SOS Alarm larmades, skriver Expressen.

– Jag rapporterade om mina preliminära fynd och slutsatser. Och det var ju inget positivt jag hade att berätta då, säger hon till kvällstidningen.

En och en halv månad senare lades utredningen ner.

– Jag fick ett telefonsamtal när jag kom tillbaka från julledigheten där man sa att de behövde frigöra resurser i budgeten. Det var den enda förklaring jag fick, att det var av ekonomiska skäl, säger Sjökvist som misstänker att regeringen ville tysta kritiken.

– Man kanske hoppades kunna tysta ner det, men det är spekulationer från min sida.

Blev fyra gånger dyrare

Expressen skriver att Sjökvist fick uppdraget av alliansregeringen den 14 augusti 2014. Beslutet att lägga ner utredningen togs vid årsskiftet av Stefan Löfvens regering, som valde att flytta uppdraget till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Enligt Expressen kostade MSB:s utredning fyra gånger mer än vad det hade kostat att färdigställa den utredning som leddes av Aud Sjökvist.

– När man sa att min utredning skulle läggas ner på grund av ekonomiska skäl, så nämndes också att man skulle få det gjort gratis inom MSB-ramen, säger hon.

Uppgifter från MSB gör dock gällande att kostnaden blev tre miljoner kronor, men en källa antyder att den verkliga summan var betydligt större.

”Faller på sin egen orimlighet”

Den tidigare inrikesministern Anders Ygeman (S) fattade beslutet att lägga ner den primära utredningen. I en skriftlig kommentar till Expressen svarar han:

”Kritiken i Sjökvists utredning var ju riktad mot den förra borgerliga regeringen. Att den kritiken skulle vara det som föranledde den S-ledda regeringens tilläggsdirektiv faller på sin egen orimlighet. Eftersom MSB var den myndighet som faktiskt skulle genomföra åtgärderna, så tyckte vi att det var rimligt att de också var en del av arbetet med att ta fram dessa. Det var inget kostnadsperspektiv som föranledde detta beslut, utan snarare perspektivet att de rekommendationer som gavs skulle vara så förankrade som möjligt i verksamheten. Kostnaderna för själva utredningsarbetet må ha blivit högre än vad man initialt hade tänkt, men jag känner mig trygg i att det var rimligt att tillskjuta de resurser som krävdes för att få den kunskap och de verktyg som behövs för att stärka Sveriges beredskap.”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag