Utredning friar Urban Ahlin (S) från anklagelser om sexuella trakasserier – avgörande uppgifter kan inte bekräftas

Foto: Wikimedia commons
  • Fredag 23 feb 2018 2018-02-23
E-post 194

STOCKHOLM Efter en extern utredning rörande anklagelser om att riksdagens talman Urban Ahlin (S) ska ha begått sexuella trakasserier mot en partikollega för tio år sedan kan det nu fastställas att viktiga uppgifter inte kan bekräftas. Ahlin ska ha skickat ”olämpliga och oproffesionella” sms till en kvinnlig kollega för tio år sedan som advokatbyrån Setterwalls inte kan tolka som sexuellt olämpliga.

Riksdagens talman Urban Ahlin (S) har tidigare anklagats för att ha sexuellt trakasserat en partikollega för tio år sedan. Socialdemokraterna tillsate en extern utredning med hjälp av advokatfirman Setterwalls som nu uppger att det har gått för lång tid sen incidenten för att avgöra om det rör sig om sexuella trakasserier eller inte, uppger Ledarsidorna.se.

Ahlin ska ha skickat sms med sexuell innebörd, försökt ta sig in på en kvinnas hotellrum och uppvisat olämpligt beteende under resor. En av de som tagit en stark ställning för att bevisa detta är socialdemokraten Cecilia Eklund som tidigare uttalat sig i Dagens Nyheter.

En av de ledande källorna bakom anklagelsen är en anonym kvinna som uttalat sig till DN tidigare. Advokatfirman Setterwalls bedömer dock nu att det inte finns något sätt att bevisa den anonyma kvinnans påståenden.

Setterwalls menar i deras rapport att Ahlin har skickat sms med ”olämpligt och oprofessionellt” innehåll men att det går inte att avgöra huruvida det rör sig om sexuella trakasserier. Uppgifterna om att Ahlin ska ha bankat på en hotelldörr och uppvisat liknande olämpligt beteende kan inte styrkas enligt Setterwalls.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag