Utredning om lägenheter till polischefer läggs ned: ”Möjligt att det handlar om vänskapskorruption”

Carin Götblad på Fadimedagarna i Berns salonger 2014. Bild: Anders Henrikson/CC BY 2.0
  • Torsdag 26 nov 2020 2020-11-26
E-post

STOCKHOLM Åklagaren lägger ned utredningen om att polischefer har fått lägenheter genom en stiftelse som ägs av polisen, rapporterar Dagens Nyheter, som tidigare avslöjade affären. Enligt åklagare Joakim Zander är det möjligt att det rör sig om vänskapskorruption, men att det i så fall inte skulle vara ett straffbart brott enligt brottsbalken.

I oktober avslöjade Dagens Nyheter att flera polischefer och en anhörig till en polischef fått attraktiva lägenheter centralt i Stockholm av en stiftelse där de själva satt i styrelsen.

Läs även: Polischefer fick attraktiva lägenheter av stiftelse – satt själva i styrelsen

Bland annat fick Carin Götblad, som blev stiftelsens ordförande år 2003, en sexrummare på 161 kvadratmeter.

Detta efter att styrelsen i mars 2004 tog beslut om att vräka  den tidigare hyresgästen Filadelfia församling, som haft hyresavtal sedan 1938.

– Det vi fick höra var att länspolismästaren skulle få lägenheten. Det var en fin och stor lägenhet med sex kakelugnar, berättade Sten-Gunnar Hedin, tidigare föreståndare för Filadelfiaförsamlingen, för Dagens Nyheter.

Stiftelsen, som äger en fastighet i Stockholm som rymmer 15 lägenheter, har till uppgift att ge stöd åt behövande eller hjältemodiga poliser, alternativt främja förtroendet mellan polisen och allmänheten.

Efter DN:s avslöjande anmälde rikspolischef Anders Thornberg polischefernas hantering av lägenheterna till särskilda utredningar,  en avdelning inom polisen som utreder brott som begåtts av poliser.

Läs även: Brå:s generaldirektör bor i paradvåning som tillhör polisstiftelse

Joakim Zander på särskilda åklagarkammaren inledde en förundersökning om trolöshet mot huvudman och grov förskingring, men har nu beslutat att lägga ned förundersökningen.

– Det har inte varit frågan om mutor eftersom man inte kan muta sig själv och det har inte varit frågan om trolöshet mot huvudman för lägenheterna har inget värde i sig. Sedan har man hyrt ut till marknadshyra så då är det inte frågan om grov förskingring, säger Joakim Zander till DN.

Vänskapskorruption ej straffbart i Sverige

Zander säger till DN att det kan röra sig om vänskapskorruption, som i så fall inte är ett straffbart brott.

– Det är möjligt att det handlar om vänskapskorruption. Men det har jag inte utrett. Jag utreder bara straffrättsliga frågor, säger Zander till DN.

Advokat Henrik Sundström skriver till Nyheter Idag att vänskapskorruption mycket riktigt inte är ett straffbart brott i Sverige.

”Däremot är det inte lagligt som så, då statliga tjänstemän ska agera opartiskt enligt grundlagen” skriver Sundström.

Vad är då sanktionen för ett brott mot grundlagen i ett sådant fall?

”Finns ingen. Politiskt eller arbetsrättsligt ansvar möjligen”, skriver Sundström och fortsätter: ”Palme tog bort ämbetsansvaret och ersatte det egentligen inte med något”.

Läs även: Kommuntjänstemän i Luleå tog emot mutor för nästan en halv miljon

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag