Polischefer fick attraktiva lägenheter av stiftelse – satt själva i styrelsen

Carin Götblad på Fadimedagarna i Berns salonger 2014. Bild: Anders Henrikson/CC BY 2.0
  • Onsdag 21 okt 2020 2020-10-21
E-post 586

En stiftelse som ska ge stöd åt behövande eller hjältemodiga poliser, alternativt främja förtroendet mellan polisen och allmänheten, gav attraktiva lägenheter till högt uppsatta polischefer som själva satt i stiftelsens styrelse, avslöjar Dagens Nyheter.

Stiftelsen äger en fastighet i centrala Stockholm som rymmer 15 lägenheter, flera av dem paradvåningar på 140–160 kvadratmeter. Fastigheten donerades till Stockholmspolisen på 40-talet, av ingenjören som byggde huset, och meningen är att avkastningen från hyrorna ska gå till stiftelsens verksamhet.

Vem som ska få bo i lägenheterna beslutas av stiftelsens styrelse, som består av regionpolischefen och de fyra äldsta tjänstgörande kommissarierna i Stockholm.

Läs även: Här byggs för 83 lägenheter – till nyanlända familjer

År 2003 blev Carin Götblad stiftelsens ordförande i samband med att hon blev länspolismästare i Stockholm. I mars 2004 tog styrelsen beslut om att vräka Filadelfia församling, som haft hyresavtal sedan 1938.

– Plötslig en dag skulle vi ut. De sa att stiftelsens behov var större än församlingens. Lägenheten var en tjänstebostad där jag bodde med min fru och våra barn, säger Sten-Gunnar Hedin, som vid tidpunkten var föreståndare för Filadelfiaförsamlingen, till Dagens Nyheter.

– Det vi fick höra var att länspolismästaren skulle få lägenheten. Det var en fin och stor lägenhet med sex kakelugnar, fortsätter Hedin.

Vid årsskiftet 2005/2006 tog Carin Götblad över lägenheten, en sexrummare på 161 kvadratmeter.

Kommissarie Maria Mikko har land annat varit chef för polisen i Norrtälje och gruppchef vid polisens nationella operativa avdelning. Hon sitter i stiftelsens styrelse sedan 2015 och folkbokförde sig i januari 2017 i en femrummare på 141 kvadratmeter i fastigheten. I fjol flyttade hon till en annan adress.

Läs även: Transports ordförande festade för nästan 18 000 kronor – Medlemmarna fick betala

Sedan 2015 är tidigare regionpolischef Ulf Johansson ordförande för stiftelsen, och 2018 gick ett hyreskontrakt till ett av hans barn, som är polis. Det handlar om en enrummare på 30 kvadratmeter som enligt information på polisens intranät är till för polisanställda och får hyras ut i max två år.

Ingen av polischeferna vill ställa upp på intervju med DN. Enligt tidningen säger Götblad först på telefon att hon inte vill diskutera sin boendesituation på grund av att hon har skyddade personuppgifter. Senare besvarar hon ett mail från tidningen med ”inga kommentarer”.

Maria Mikko säger till DN när de ringer upp att hon inte kan prata då hon har semester. Hon svarar inte heller på tidningens mejl.

Ulf Johansson svarar på DN:s mejl, och skriver att ”alla polisanställda har rätt att anmäla sitt intresse för en bostad i stiftelsens fastighet”.

Enligt ett svar till DN från polisens pressavdelning deltog Johansson inte i processen kring beslutet att ge hans barn en lägenhet. Även Johanssons barn, som fick lägenheten, skriver till DN att ”så vitt jag vet var han (Ulf Johansson) inte inblandad i processen kring beslutet om min tillfälliga bostad”.

Läs även: Gräddfilen öppen i Kungsbacka – nyanlända flyttar in i nya lägenheter

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag