Utredning om väktarvåld mot gravid läggs ned – nu rasar Aftonbladets Sima

Bild: Faksimil Instragram/Nyheter Idag
  • Torsdag 4 apr 2019 2019-04-04
E-post 2035

STOCKHOLM Åklagaren lägger ned utredningen mot väktare som avvisade gravid kvinna från tunnelbanan. Beslutet får kritik från ledarplats av Aftonbladetprofilen Jonna Sima, som menar att händelsen handlar om rasprofilering och en väktarbransch som behöver regleras hårdare.

I februari väckte ett ingripande mot en gravid kvinna i Stockholms tunnelbana stor uppmärksamhet, efter att en film som visade delar av händelseförloppet spreds på sociala medier.

Filmen visade hur två ordningsvakter under tumult övermannar kvinnan som reste med ett barn i förskoleåldern.

– Jag var rädd att mitt barn skulle dö i magen. Jag skrek: ”Min bebis”, sade kvinnan till Dagens Nyheter.

En manifestation mot ”övervåld och rasprofilering” hölls och ordningsvakterna togs ur tjänst. Men nu har utredningen mot väktarna lagts ned.

Enligt åklagare Lucas Eriksson ”visar inte filmmaterialet från händelsen på att personen utsatts för något allvarligare våld”.

Utredningen visar också att det är kvinnans eget agerande som gör att hon avvisas från tunnelbanan.

– Det är en biljettkontroll och där har hon inte någon biljett. De skriver ut en bot som hon kastar på marken. Man behöver den för att få fortsätta färden och då ber vakterna henne vänligt att lämna vagnen, säger Lucas Eriksson till TT.

I det läget väljer den gravida kvinnan att göra motstånd istället för att lämna vagnen.

–  Det finns övervakningsfilm inifrån vagnen också och där kan man se hur hon sätter sig till motvärn. Det är kvinnans beteende som eskalerar situationen, säger Eriksson.

Jonna Sima i Aftonbladet: ”Tänk dig att kvinnan är vit”

Aftonbladets ledarskribent Jonna Sima är kritisk till åklagarens beslut och menar att ”vi borde prata mer om väktarvåldet”.

”Den som har upplevt förvärkar vet att smärtan och den stegrande oron får kroppen att gå in i ett slags överlevnadsläge. Att i den situationen bli fasthållen och neddragen av ett helt gäng manliga väktare är allvarligt – och det är våldsamt” skriver Sima i en ledartext i Aftonbladet.

Den gravida kvinnan är svart, och Sima uppmanar läsaren att föreställa sig att ”den nedbrottade kvinna på tunnelbanan är vit”. Sima menar att händelsen handlar om rasprofilering, en fråga regeringen bör ta itu med. Men även i övrigt anser Sima att väktarbranschen ” behöver kontrolleras och regleras hårdare”.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag