Utredning påbörjad av Solna tingsrätt efter domen från centerislamisten

Foto: Flickr
  • Onsdag 4 apr 2018 2018-04-04
E-post 76

SOLNA Efter den hårt kritiserade domen där en islamistisk nämndeman från centerpartiet friade en man från misshandel av sin fru för att hon kom från ”fel familj” vill nu Justitieombudsmannen påbörja en utredning. JO kräver att Solna tingsrätt ska utreda huruvida nämndemän ska få ta del av domar innan de skickas ut.

Solna tingsrätt inleder nu en utredning om nämndemännen borde fått se den kritiserade domen från centerislamisten innan den meddelades, uppger Sveriges Radio.

Det var under mars månad det uppdagats att Ebtisam Aldebe varit med och friat en man misstänkt för misshandel av sin fru för att kvinnan  kommer från ”fel familj”. Ebtisam Aldebe var en centerpartistisk nämndeman som tidigare kandiderat till riksdagen.

LÄS ÄVEN: Centerpartistisk islamist friade irakier i misshandelsmål

Aldebe har även tidigare förespråkat särlagstiftning för muslimer. Aldebe satt även i Solnas socialnämnd som centerpartistisk nämndeman.

LÄS ÄVEN: Beviset: Centerpartiet ville ha islamisten Ebtisam Aldebe som lagstiftare

Justitieombudsmannen, JO, som inte kommer granska varken nämndemännen eller domen vill nu att Solna tingsrätt ska utreda huruvida nämndemännen borde ha fått ta del av den omtvistade domen innan den meddelades.

– Vi vill att Solna tingsrätt ska svara på frågan hur man ska göra i ett sånt här läge när domaren tycker att nämndemännen är på väg att meddela en konstig dom. Ska man låta dem se den skrivna domen eller ska man bara skicka iväg den, säger Lars Lindström, Justitieombudsman, till Sveriges Radio.

Lindström berättar att utredningen kan komma att ändra praxis i hur domar skrivs och skickas iväg utan att nämndemännen får läsa domen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag