Utvisningar till Afghanistan stoppades – Anne Rambergs uppmaning: ”Fortsätt”

Advoktasamfundets generalsekreterare Anne Ramberg twittrar uppmuntrande.
  • Tisdag 10 okt 2017 2017-10-10
E-post 2428

GÖTEBORG In i det sista såg det mörkt ut för Yasin Mohammadi som skulle utvisas till Afghanistan men till slut kom beskedet – tvångsdeportationen från Göteborg skjuts upp tillfälligt. Juristen Viktor Banke är en av de som kämpar för att afghanerna ska få stanna och han får beröm från advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg.

De ensamkommande männen från Afghanistan har blivit en stridsfråga på flera nivåer. Under tisdagen väntades flera personer som fått avslag från Migrationsverket deporteras med flyg ut ur landet. Men vid Migrationsverkets förvar i Göteborg samlades demonstranter för att protestera mot utvisningarna. På plats fanns journalisten Joakim Lamotte som direktsände med mobiltelefonen.

– Den som flyr har inget val, ingen människa är illegal, skanderar några av demonstranterna samtidigt som de ställer sig i vägen för Lamotte som i sin tur filmar ett polisingripande.

Trots demonstranternas protester åkte en blå buss iväg med ett tiotal personer för vidare transport från Landvetters flygplats till Afghanistan. Men för tre personer kom beskedet i sista stund att utvisningen för deras del stoppas. En av dem är Yasin Mohammadi och han berättar för Aftonbladet att framtiden fortfarande är oviss för honom.

– Jag är glad att jag slipper åka ikväll men jag vet inte vad som ska hända i framtiden, säger han till tidningen.

Anne Rambergs uppmaning till advokaterna: Fortsätt

Striden om afghanernas vara eller icke vara i Sverige står mellan å ena sidan Migrationsverket som gett dem avslag på deras asylansökningar och å andra sidan asylaktivister och de asylsökandes juridiska ombud. Även Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg är engagerad i frågan och hon twittrar uppmuntrande till juristen Viktor Banke som kämpar för att försöka få afghanerna att stanna i landet.

”Febrilt arbete under dagen för att förhindra utvisning till Kabul ikväll. Har flera unga klienter som känner stark rädsla och ångest nu”, skriver Banke på Twitter.

Ramberg kommenterar Bankes tweet och uppmanar honom att fortsätta. ”Detta är advokatens uppdrag”, skriver hon.

På plats vid Migrationsverkets förvar i Kållered fanns även flera medelålders kvinnor som på olika sätt engagerat sig för att låta de afghanska männen få stanna kvar i Sverige. Stundtals fick polis ingripa mot asylaktivister som försökte avbryta den pågående deportationen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag