Utvisningsdömda släpps fria – Sverige får EU-kritik för bristen på förvar

Foto: Tomislav Stjepic / Migrationsverket
  • Onsdag 21 mar 2018 2018-03-21
E-post 556

SVERIGE EU-kommissionen riktar kritik mot att Migrationsverket har för få förvar för invandrare som frihetsberövas. Med dagens antal förvarsplatser måste många som ska utvisas istället släppas fria.

EU-kommissionen har i en skrivelse uppmanat Sverige att skaffa fler förvarsplatser, rapporterar Svenska Dagbladet. Migrationsverket har 357 förvarsplatser varav samtliga ofta är upptagna på grund av de senaste årens stora invandring till Sverige.

Detta leder till att polisen ofta måste släppa personer som skulle ha frihetsberövats i väntan på att utvisas. Chefen för den nationella gränspolisen, Patrik Engström, säger att det är konstant fullt på förvaren. Under helgen fick gränspolisen häva sju förvarsbeslut på grund av platsbristen.

– Bristen på förvarsplatser är akut för oss och det är oerhört allvarligt, säger Patrik Engström till Svenska Dagbladet.

Behövs 800

EU-kommissionen skriver att det är ”av yttersta vikt” att Sverige skaffar fler platser så att invandrare som inte har rätt att vara i landet kan utvisas. Gränspolisen anser att det behövs 800 platser – mer än dubbelt så mycket som det finns nu.

Migrationsverkets förvarschef, Torbjörn Nyberg, säger att myndigheten kommer att få fram 150 nya platser i år. Men det tar lång tid att bygga nytt och andra myndigheter konkurrerar för att få liknande lokaler.

– Det är inte min uppgift att rikta kritik mot en annan myndighet. Jag har full förståelse för att Migrationsverket har haft en svårt situation, säger Patrik Engström.

Läs även: ”Finns inte en förvaringsplats i hela Sverige” – polisen maktlös inför gatubarnen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag