V: Låt IS-barnen växa upp i Sverige – och föräldrarna får följa med

Linda Westerlund Snecker (V). Foto: Faksimil SVT
  • Måndag 11 mar 2019 2019-03-11
E-post 3655

SVERIGE I söndagens SVT Agenda debatterade representanter för Liberalerna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet om vad Sverige ska göra med barnen till de svenska medborgare som gått med i terrorgruppen Islamiska staten. V vill att de ska få hjälp att komma tillbaka till Sverige – med sina föräldrar.

V:s rättspolitiska talesperson Linda Westerlund Snecker konstaterade att barn aldrig kan hållas ansvariga för sina föräldrars brott. Sverige har en skyldighet att ge dem en normal uppväxt.

– Antingen får de här barnen växa upp hos IS, lära sig hur man hanterar en kalasjnikov och hugga huvudet av folk. Eller så får barnen lära sig multiplikationstabellen av en svensk lärare och spela dunken på rasten. Vi har en skyldighet att agera, sade Linda Westerlund Snecker i SVT:s Agenda.

Hennes parti tycker att Sverige ska ”möjliggöra” att barnen kommer hit – med sina föräldrar i släptåg. Annars spelar vi IS i händerna, menar Westerlund Snecker, genom att vi frångår internationella konventioner och skapar en grogrund för rekrytering av nya terrorister.

– Barn kan inte åka utan sina föräldrar, och det vet alla som har hållit en liten kladdig trebarnshand i sin hand, att man inte kan sätta en treåring ensam på ett plan till ett land de aldrig tidigare har varit i.

L:s rättspolitiske talesperson Johan Pehrson tycker att Sverige har ett ansvar gentemot barnen som är svenska medborgare, och eventuellt ska de få hjälp att komma hit. Barnens föräldrar ska dock inte ha samma rätt till hjälp.

SD:s rättspolitiske talesperson Adam Marttinen menar att man får göra en bedömning från fall till fall om det är lämpligt att låta ett IS-barn komma till Sverige.

– Alla är inte jättesmå barn. En del kan ju vara äldre tonåringar exempelvis, som har tränats i terrorkrig och tränat för att döda. Det kanske finns en vilja hos deras föräldrar och hos de här barnen själva att komma till Sverige med svensk hjälp för att just utföra terrordåd, sade Adam Marttinen.

– Så jag tror att vi måste vara väldigt försiktiga när vi fattar beslut i de här frågorna och ha väldigt stor kunskapsinhämtning kring varje enskild individ. Jag tror inte man kan ha ett generellt beslut i det här, utan vi måste döma från fall till fall, se exakt vad de här barnen har varit med om, exakt hur deras skolgång har fungerat. Och när vi har all den kunskapen på plats kan vi se vad Sverige har för möjlighet att eventuellt ta emot något av de här barnen.

Läs även: John Gustavsson: Löfvens IS-tribunal ett luftslott som aldrig blir av

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag