V ökar kraftigt i SvD/Sifo – egen majoritet för rödgröna trots tapp för S och C

Stefan Löfven (S) och Nooshi Dadgostar (V) Foto: Nyheter Idag/Riksdagen
  • Lördag 21 aug 2021 2021-08-21
E-post 789

Vänsterpartiet ökar kraftigt i den senaste mätningen från SvD/Sifo. Samtidigt tappar både Socialdemokraterna och Centerpartiet. Men Miljöpartiet klättrar över riksdagsspärren, vilket innebär att Stefan Löfvens regeringsunderlag skulle skrapa ihop en knapp majoritet om mätningen blev valresultat.

Vänsterpartiet ökar med 2,3 procentenheter i den senaste mätning från SvD/Sifo och får 11,9 procent, den högsta siffran sedan 2001 när Gudrun Schyman var partiledare.

– Vänsterpartiet är en tydlig vinnare på regeringskrisen, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén till Svenska Dagbladet.

Väljarna kommer främst från Socialdemokraterna som tappar 1,7 procent, en statistiskt säkerställd minskning.

– Socialdemokraterna är på samma nivå som innan coronapandemin i mars 2020, säger Toivo Sjörén till SvD.

Läs även: SD största parti i hemlig Sentio-mätning

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, säger till SvD att V kan bli ett allvarligt hot mot S.

– Vänsterpartiet börjar mer och mer bli ett parti som tar den plats Socialdemokraterna traditionellt upptagit i opinionsbildningen. Det är mer fokus på sysselsättning, bostäder, välfärd och sjukvård, säger Hinnfors, som inte utesluter att V kan bli ett större parti än S på sikt.

– Det är inte helt otänkbart att S kollapsar eftersom väljarna är så rörliga och då kan en hel del försvinna till V. Då är det säkert så att V mycket väl potentiellt skulle kunna bli ett större parti än S, säger Hinnfors.

Även Centerpartiet får en statistiskt säkerställd tillbakagång och landar på 8,6 procent, samma siffra som partiets valresultat.

– Jag är lite förvånad att C inte lyckas exploatera mittenpositionen mer. De ligger på valresultatet och det händer inte så mycket, säger Jonas Hinnfors.

Ännu sämre går det emellertid för det andra liberala mittenpartiet, Liberalerna. Partiet ökar visserligen med 0,4 procentenheter, men ligger fortfarande kvar en bra bit under riksdagsspärren med 2,7 procent. Och Jonas Hinnfors tror att det blir svårt för partiet att klara sig kvar i riksdagen i nästa års val.

– L behöver stödröster och forskning visar att man behöver vara en klockren del av ett block för att kunna få det, så att väljarna känner sig trygga. Man måste vara entydig och inte visa på intern splittring, säger Hinnfors till SvD.

Då Miljöpartiet samtidigt lyckas ta sig över riksdagsspärren med 4,2 procent skulle mätningen om den blev valresultat ge Löfvens regeringsunderlag med S, MP, V och C en knapp riksdagsmajoritet med 177 mandat.

På den blågula sidan tappar både Moderaterna och Kristdemokraterna, medan Sverigedemokraterna ökar marginellt.

– Kanske är det så att de behöver gå tillbaka till det som man gjorde under Reinfeldt-åren. Det vill säga att prata mer om sysselsättning och arbete – inte bara om längre straff och att man vill fånga fler brottslingar, säger Jonas Hinnfors till SvD.

Läs även: M och SD ökar i Aftonbladet/Demoskop – MP och L utanför riksdagen

SvD/Sifos mätning i augusti

Förr mätningens siffra inom parentes.

Socialdemokraterna 24,1 (25,8)

Moderaterna 21,8 (22,4)

Sverigedemokraterna 20,5 (20,2)

Vänsterpartiet 11,9 (9,6)

Centerpartiet 8,6 (9,9)

Kristdemokraterna 4,9 (5,1)

Miljöpartiet 4,2 (3,5)

Liberalerna 2,7 (2,3)

Övriga partier 1,3 (1,2)

Läs även: SVT/Novus: C tappar stort efter regeringskrisen – V och SD ökar kraftigt

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag