V-politiker i Örebro: ”Går inte att uttala sig om hedersvåld utan att uttala sig islamofobiskt”

T.v Nadja demonstrerar på första maj. T.h Facebookinlägget. Foto: Faksimil Facebook.
  • Söndag 24 sep 2017 2017-09-24
E-post 2154

ÖREBRO Det går att inte prata om hedersfrågor utan att vara islamofobisk, det skriver Nadja Basant Awad, Vänsterpartiets ledamot i fritidsnämnden i Örebro i ett inlägg på Facebook. ”Så, bestäm vilken förklädnad ni ska ha”, skriver hon. Inlägget publiceras samma dag som partikamraten Amineh Kakabaveh kräver förbud av månggifte. 

Nadja Basant Awad är kommunpolitiker för Vänsterpartiet i Örebro. Hon sitter sedan 17 september som ledamot i fritidsnämnden.

På sin Facebook skriver Nadja Basant Awad (V) att hon ser allt för många uttala sig om hedersfrågor, något hon anser vara islamofobiskt.

”Ser alltför många wannabe Malcolm X i skepnaden av Ayaan Hirsi.

Det går inte att uttala om s.k. ”hedersfrågor” utan att uttala sig orientalistiskt och islamofobiskt.

Så, bestäm vilken förklädnad ni ska ha”, skriver den vänsterpartistiska kommunpolitikern i ett offentligt inlägg på sin Facebook.

Nadja Basant Awad är på sin Facebook kritisk till medlemmar i Vänsterpartiet.

”Jag är inte engagerad i Vänsterpartiet p.g.a. individerna i partiet. Vänsterpersoner och högerpersoner är lika influerade av strukturer p.g.a vithetens närvaro. Utan jag är engagerad i Vänsterpartiet p.g.a. partiets ideologi. Partiet tror på socialism som förespråkar normkritik, rättvisa och inkludering”, skriver Basant Awad och fortsätter.

”Även om jag finner att vänsterns ideologi fortfarande är eurocentrisk och inte tillräckligt normkritisk så tror jag ändå att partiets ideologi kan utvecklas till att bli mer normkritisk och mer politiskt rättvis samt inkluderande för alla marginaliserade grupper i samhället. Detta kräver dock att vi jobbar med vitheten inom partiet, vilket jag inte tror är omöjligt när man faktiskt kan referera till vad partiets ideologi förespråkar. Detta ser jag inte är möjligt i något annat parti i riksdagen.”

Nadja Basant Awad skriver också att antirasister och feminister, eller som hon skriver ”s.k antirasister och feminister”, glömmer bort de icke-vita männen i sitt fokus på våldtagna kvinnor.

syndommän

Basant Awads inlägg om att det är islamofobiskt att uttala sig om hederfrågor kommer samma dag som hennes partikamrat Amineh Kakabaveh, i en debattartikel, skriver att man bör förbjuda månggifte.

Nadja vill inte diskutera frågan eller utveckla sitt resonemang för Nyheter Idag.

”Nej, det skulle jag inte vilja göra. Jag har fått den förståelsen för att media gärna vill fortsätta diskutera ”hedersfrågor” (istället för patriarkalt förtryck) med en islamofobisk agenda. Tack ändå för din förfrågan”, skriver Nadja Basant Awad.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag