V tappar mest i SVT/Novus – KD nära riksdagsspärren

Ebba Busch (KD) och Nooshi Dadgostar (V). Bild: Wille Öhgren/CC BY-SA 4.0/ Vansterpartiet bildbank/CC0
  • Torsdag 4 mar 2021 2021-03-04
E-post 340

SVERIGE Vänsterpartiet tappar mest i den senaste mätningen från SVT/Novus, men läget är värre för Kristdemokraterna, som bara ligger 0,1 procentenhet ovanför riksdagsspärren. Även Miljöpartiet och Liberalerna kämpar för att hålla sig kvar i riksdagen, och SVT:s expert Sören Holmberg välkomnar att fler småpartier faller ur. – Det vore en fördel ur demokratiskt synpunkt och för funktionaliteten när det gäller demokrati om vi hade färre partier i Sverige, säger Holmberg till SVT.

Vänsterpartiet tappar mest i den senaste opinionsmätningen från SVT/Novus, där V förlorar 1,3 procentenheter och landar på 9,5 procent. Sedan SVT/Novus mätning för februari har V:s nya partiledare Nooshi Dadgostar varit med i SVT:s ”30 minuter” med Anders Holmberg.

Kristdemokraterna går bakåt med 0,6 procentenheter, det vill säga runt hälften av V:s tillbakagång. Men läget för KD är allvarligare, då partiet därmed ligger bara 0,1 procentenhet över riksdagsspärren på 4 procent.

Miljöpartiet ökar avståndet till riksdagsspärren med 0,3 procentenheter, vilket gör att partiet går om KD med 4,4 procent i mätningen.

På andra sidan spärren ökar ”folkölspartiet” Liberalerna med 0,6 procent, vilket gör att partiet lämnar den svaga folkölssorten och närmar sig den starkare med 3,3 procent.

Att så många småpartiet kämpar kring riksdagsspärren kan enligt Novus VD Torbjörn Sjöström bero på att de stora partier som förväntas leda landet genom kriser fått mer fokus under pandemin.

– Småpartierna hamnar någonstans i kläm under det här undantagstillståndet som vi har, säger Sjöström till SVT.

SVT/Novus partisympatiundersökning för mars

Förändring sedan förra mätningen inom parentes.

Socialdemokraterna 27,0 (+0,1)

Moderaterna 24,0 (+0,9)

Sverigedemokraterna 17,9 (-0,2)

Vänsterpartiet 9,5 (-1,3)

Centerpartiet 8,3 (-0,2)

Miljöpartiet 4,4 (+0,3)

Kristdemokraterna 4,1 (-0,6)

Liberalerna 3,3 (+0,6)

Sören Holmberg, professor emeritus i statsvetenskap, säger till SVT att det skulle vara bra för den svenska demokratin om fler småpartier föll ut ur riksdagen.

– Det vore en fördel ur demokratiskt synpunkt och för funktionaliteten när det gäller demokrati om vi hade färre partier i Sverige, säger Holmberg till SVT och fortsätter:

– Men det här ett problem som vi delar med större delen av Europa och större delen av västvärlden. Vi har en fragmentisering av partisystemen, vi har fler och fler partier – vilket gör att det blir svårare att styra demokratierna än tidigare.

Är det bra för demokratin med färre partier?
1911 röster (se resultat)

Av de stora partierna ligger Socialdemokraterna kvar på 27 procent, vilket är historiskt mycket lågt för partiet.

Moderaterna ökar med 0,9 procentenheter till 24 procent, medan Sverigedemokraterna tappar marginellt och får 17,9 i mätningen, alltså något högre än partiets senaste valresultat.

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag