Vägrade döda tonårsdöttrar som ”straff” för att de umgicks med pojkar – blev själv mördad

50-åringen. Foto: PolisenFoto: PolisenFoto: Polisen
  • Torsdag 17 aug 2017 2017-08-17
E-post 1036

FALUN En 50-årig man åtalas just nu i Falu tingsrätt för mordet på en yngre släkting. Motivet till dådet tros vara hedersrelaterat och en hämnd för att släktingen vägrat uppfostra sin familj enligt hemlandets kultur.

Det är en varm fredagskväll, den sista helgen i maj månad i år, som en grupp personer beger sig till den lilla sjön Stensjön utanför Falun för att fiska. Sällskapet är kurder och bär efternamnet Sahindal, ett välbekant namn i Sverige på grund av dess starka kopplingar till hedersrelaterat våld.

Under kvällen bryter ett bråk ut mellan två av männen, en 46-åring och hans 50-årige släkting. 50-åringen, som kom till Sverige 2012 och är turkisk medborgare, tycker att den yngre släktingen inte uppfostrar sina döttrar på ett korrekt sätt. De två männen har bråkat med varandra tidigare och konflikten sträcker sig åtminstone två år tillbaka i tiden.

46-åringen har två döttrar, 18 och 16 år gamla, som anklagas för att ha umgåtts med killar som går på samma skola som dem. Bland annat har de setts skaka hand med pojkarna, något som man i det etnoreligiösa sammanhang som klanen Sahindal tillhör inte anser är okej. Det sprids även rykten om att tonårsflickorna hånglat med pojkar och att pojkarna tafsat på flickorna innanför deras kläder.

46-åringens döttrar kommer ”bli horor i Sverige”, varnar 50-åringen och menar att den yngre släktingen ”inte är karl och kan inte ta hand om sin fru”.

50-åringen har under konflikten fått stöd från 46-åringens äldre bror och båda två säger till 46-åringen att för att ”rentvätta sin heder måste han avrätta sina två äldsta döttrar”, enligt ett förhör med 46-åringens fru.

Enligt ett annat vittne har 46-åringen tagit avstånd från hemlandets hederskultur. Han vill ”försvenska” sig och hoppas att barnen ska utbilda sig i Sverige.

Situationen bland kurderna vid sjön blir allt mer upprörd och till slut hamnar 50-åringen och 46-åringen i fysiskt tumult med varandra. Bråket slutar med att 50-åringen hämtar en sax och hugger av sin släktings halspulsåder.

Runt sjön finns det gott om folk som blir vittnen till det makabra dådet.

– De försöker stoppa blodflödet men det bara sprutar, säger en svensk man uppgivet när han pratar med SOS Alarm.

– Och vi är vid Stensjön. Jag vet inte va, jag kan inte göra så mycket jag är inte sjuksköterska jag kan inte göra så mycket.

46-åringen avlider av det svåra hugget och 50-åringen grips av polisen i närheten av mordplatsen.

Nyheter Idag har pratat med en handläggare på Skatteverkets folkbokföringsregister. På myndigheten tror man att alla med efternamnet Sahindal som bor i Sverige är släkt med varandra, men man vet inte med säkerhet. Anledningen är att de folkbokföringsuppgifter man har på dem som bär det kurdiska efternamnet är ofullständiga och det råder många frågetecken kring hur olika släktband ser ut.

I Sverige finns drygt 120 vuxna personer med efternamnet Sahindal och en stor andel av dem är dömda för brott. Namnet förknippas inte minst med det medialt uppmärksammade hedersmordet på Fadime Sahindal i Uppsala 2002. I maj i år dömdes en annan man i den släkten, Kim Sahindal, till livstids fängelse för mordet på en svensk man. Motivet till även det dådet var svartsjuka och heder.

Den mördade 46-åringens fru hoppas nu att den 50-årige mördaren, men även de andra som varit inblandade i det hedersrelaterade mordet, straffas.

– Jag ber svenska myndigheter att alla som varit inblandade ska få sitt straff och särskilt den personen som gjort detta mot min make, vädjar hon till polisen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag