Våldsam attack mot Lamotte – maskerat gäng stal hans utrustning

Foto: Faksimil Facebook / Joakim Lamotte
  • Torsdag 12 dec 2019 2019-12-12
E-post 22807

Mitt under livesändning attackerades frilansjournalisten Joakim Lamotte flera gånger av maskerade ungdomsgäng, trots en stor polisnärvaro. Vid upprepade tillfällen försökte personer ur gänget att ta Lamottes telefon som han filmar med. Den hotfulla stämningen och dramatiken fångades i livesändningen på Facebook.

De senaste dagarna har det pågått våldsamma kravaller mot polisen i området Kronogården i Trollhättan. Tidigare har ungdomsgäng skjutit raketer och krossat rutan på en polisbil. Även flera bilar har brunnit eller brandskadats.

Frilansjournalisten Joakim Lamotte, som är känd för sina livesändningar över Facebook med hjälp av sin mobiltelefon, begav sig på torsdagen till Kronogården för att tala med folk. Men när han anländer till platsen möts han av maskerade ungdomar som försöker jaga honom från platsen. Plötsligt skjuts det fyrverkerier mot Lamotte och i videobilder syns även en stor polisnärvaro.

– Horunge, stick härifrån, ropar någon i bakgrunden.

Lamotte försöker flera gånger att få till en intervju med ungdomarna. Istället blir han förföljd av minst en maskerad person som ställer sig framför Lamottes kamera, utan att säga ett ljud. Till slut tvingas poliser gå emellan när tumult uppstår.

Försökte tvinga Lamotte att sluta filma

Upprepade gånger uppstår hotfull stämning. En ung man försöker förmå Lamotte att sluta filma med förtäckta hot.

– Du filmar inte mig. Fattar du? Du filmar inte mig, förstår du vad säger? Ska du filma (ohörbart) vad hora, säger en av männen på bruten svenska.

– Ska du slå mig då, frågar Lamotte.

– Nej, jag slår inte dig din hora, svarar den unga mannen.

Flera gånger avbryts livesändningen när det uppstår tumult och maskerade män försöker ta mobiltelefonen ifrån Lamotte. I en senare sändning berättar Lamotte att polisen tvingats spärra av hela torget i Kronogården.

– De kastade bangers, jag fick ta emot ett par smällar och polisen fick ta emot ett par smällar. Det var hotfull stämning. Det var ingen som var sugen på att prata med mig.

Han berättar vidare att det var ett 50-tal personer som hade samlats, förutom poliser och trygghetsvärdar som också befann sig på platsen.

– De vill att jag ska lämna området, att det är deras område. Jag säger att de kan dra åt helvete, säger Lamotte i ett videoklipp.

Artikeln uppdateras.

Stöd Joakim Lamotte

Det är ytterst få journalister i Sverige som vågar rapportera från förorten. Bidra gärna med en slant till Joakim Lamotte för det arbete han gör.

Swish: 1233561149
Konto: ‪6235-562822682 Handelsbanken‬

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag