Våldsam gängledare skulle utvisas – släpptes fri

  • Fredag 17 jan 2014 2014-01-17
E-post

Joland Giwa, tidigare ledaren för det våldsamma ”Don’t Say Nothing”-gänget i södra London, skulle i augusti 2013 ha utvisas ur landet efter att ha avtjänat fyra år i fängelse för en serie rån. Men myndigheterna säger att de inte lyckats utröna hans nationalitet, där både Nigeria och Sierra Leone har vägrat att ta emot honom.

Att Giwa fortfarande utgör ”en allvarlig risk för våld och återfall” utgjorde inget hinder för den domare som ansåg att det var ”orättvist” att hålla honom inlåst så länge det inte fanns några utsikter för att få honom deporterad. Dock måste Giwa ha på sig elektronisk övervakningsutrustning och har förbud mot att någonsin återvända till London. Numera bor han i Wales.

Giwa fick asyl i Storbritannien trots att myndigheterna säger att de inte ens är säkra på att han uppgav korrekt nämn när han sökte asyl efter att han kom med ett flyg från Nigeria år 1999.

Till tidningen The Telegraph uttalar sig James Clappison, ledamot i brittiska underhusets inrikesutskott, om den milda behandlingen av Giwa:

”Allmänheten förväntar sig att vi ska kunna skydda dem från denna typ av personer under dessa omständigheter. Han kom uppenbarligen hit för en tid sedan men det borde inte hindra oss från att skicka tillbaka honom. Vi måste kunna deportera någon när det är nödvändigt för att skydda allmänheten.”

Även Joland Giwas bror Make Giwa är inblandad i grov brottslighet och sitter idag fängslad för smugglingsförsök av heroin förra året.

Det brittiska inrikesdepartementet säger sig fortsätta kämpa för att Giwa ska utvisas, något som inte hade varit möjligt i Sverige.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag