Våldsam man försökte ta sig in i Rosenbad – Skyddsvakterna drog vapen

Foto: Wikipedia
  • Måndag 8 maj 2017 2017-05-08
E-post 129

STOCKHOLM Skyddsvakterna drog vapen mot en våldsam man som försökte ta sig in i regeringens högkvarter, Rosenbad, i Stockholm. Mannen är nu omhändertagen av polis. Regeringskansliets säkerhetssamordnare Peter von Sydow fick inget veta. – Det här är ingenting jag känner till. Jag är inte på plats.

Strax före klockan 10:00 under måndagsmorgonen försöker en man ta sig in i svenska regeringens högkvarter, Rosenbad, i Stockholm. Han stoppas av skyddsvakterna på plats som drar vapen och hindrar honom från att ta sig in i byggnaden.

Kort därefter anländer polis till platsen och övertar gripandet.

– Jag kan bekräfta att det har varit en incident, och att polisen snabbt var på plats, säger Bodil Sundén, presskommunikatör i regeringskansliet, till Expressen.

Mannen är nu misstänkt för försök till våld mot tjänsteman samt brott mot skyddslagen.

Rosenbad är en symbolisk byggnad för den svenska regeringen. Bland annat innehåller byggnaden statsministerns tjänsterum. Även Justitiedepartementet, justitieministern, statsrådsberedningen och migrationsministern huserar i byggnaden.

För att ta sig in i byggnaden krävs tillstånd, om man inte innehar ett sådant kommer man bli omhändertagen med de medel som krävs.

Det är ännu oklart huruvida statsminister Stefan Löfven befann sig på plats inne i regeringsbyggnaden.

Regeringskansliets säkerhetssamordnare Peter von Sydow gjorde det i alla fall inte. Strax efter klockan 10:00 var han ännu inte informerad om att någon försökt ta sig in i regeringsbyggnaden.

– Det här är ingenting jag känner till. Jag är inte på plats, sa han till Expressen.

Mannen befinner sig nu hos polisen som bland annat ska försöka utreda syftet med att försöka ta sig in i regeringsbyggnaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag